"Pokušaj Ustavnog suda BiH da na Drini postavi “Kineski zid” :: Semberija INFO ::

 

"Pokušaj Ustavnog suda BiH da na Drini postavi “Kineski zid”


Reagovanje zamjenika predjsednika US Siniše Vidovića:

Upravo svjedočimo histeriji političara Federacije BiH protiv ulaganja Republike Srbije u energetski sektor Republike Srpske. Izgradnja HE Buk Bijela im je sada” trn u oku”.  Kako kaže Bakir Izetbegović “infrastrukturna agresija Srbije na Bosnu i Hercegovinu”. Mislim da nije tako govorio kada je primao vakcine ili kada je Srbija svim građanima BiH velikodušno otvorila vrata i vakcinisala svakoga ko je želio da se vakciniše. Ali kada treba ulagati, i to na teritoriji Republike Srpske, onda je to agresija.

Odluka Ustavnog suda po pitanju izgradnje HE Buk Bijela je ko zna koji po redu akt pravnog nasilja. Bjesomučna želja da prisvoje sva poljoprivredna   zemljište, sve rijeke, jezera, šume, sunčevu energiju, energiju vjetra u vlasništvo države BiH. Otimajući ingerencije Vlade Republike Srpske dizanjem na državni nivo znači da u konačnici sve odluke o koncesionarima donosi Savjet Ministara BiH. Jednostavnije rečeno pokušaj mogućeg razvlašćivanje i zaustavljanje razvoja Republike Srpske. To znači i da bi dodjela koncesija na nivou BiH  bilo plaćanje koncesione naknade budžetu BiH, a ne Republike Srpske.

Moramo se upitati da li je ova Odluka Ustavnog suda, poslije završetka građanskog rata u BiH najjači atak na Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH i ako ostane bez odgovarajuće političke, akademske i međunarodne reakcije Republika Srpska gubi svoju suštinu. Pozivam sve političke faktore u Republici Srpskoj da u ovom momentu zajednički reaguju i okupe se oko bazičnog interesa naroda i institucija Republike Srpske. To znači nepriznavanje ingerencija institucija BiH u procesu dodjela koncesija kako na Drini tako na svim rijekama i resursima Republike Srpske. Niko iz RS nije nikada osporavao koncesije koje je Federacija dodjeljivala. Sada je najveći problem jačanje i razvoj Republike Srpske koja ide u korak sa već snažnom Srbijom.

​ Nalazimo se pred istorijskom odlukom da li ćemo dopustiti da nam sudije stranci na Drini olovkom na nelegalan način postave “Kineski zid” i urade ono što nisu mogli puškom 1914-te i 1941. godine.  Ovim putem pozivamo i Boračku organizaciju Republike Srpske da zauzme stav povodom ove skandalozne Odluke. Ne dajte da u miru izgubimo ono što se krvlju branilo. Ovo je istorijski projekat i prekretnica a svi politički akteri iz Republike Srpske koji ne budu jasno digli glas protiv ovog čina mogli bi u  istoriji biti zabilježeni kao izdajnici. Ko se sa Drinom igrao nije dobro prošao. Ako sada prećutimo sutra će nam i vazduh koji dišemo osporavati."

Ujedinjena Srpska