Radno mjesto rezervisano i prije diplome :: Semberija INFO ::

 

Radno mjesto rezervisano i prije diplome


BANjALUKA - Preduzeća u Srpskoj spremna su da i u narednoj školskoj godini vrata proizvodnih pogona otvore za đake koji će finese obrade metala i kože, te druge zanate savladavati za najsavremenijim mašinama, a oni najvredniji dobiće šansu za zaposlenje čim diplomu uzmu u ruke.

Poziv privrednicima da omoguće praksu učenicima srednjih stručnih škola juče je uputila Privredna komora RS, a sve s ciljem podizanja nivoa znanja i vještina učenika, u skladu sa potrebama tržišta rada.

- Unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja i prilagođavanje potrebama tržišta rada zahtijeva uključivanje poslovnih subjekata u realizaciju prakse, s ciljem povezivanja teorijskih znanja sa praktičnim vještinama. Posvećenost privrednih subjekata je od velike važnosti za unapređenje kvaliteta praktične nastave učenika sa dualnim elementima - istakli su u Privrednoj komori.

I prije nego što je poziv stigao, privrednici kažu da će za đake željne znanja obezbijediti praksu, a mnogi od njih takvim radom su sebi već stvorili kvalitetan kadar. Među njima je i zvorničko preduzeće “Metalmont”, a prvi čovjek te firme Miomir Tomić ističe za “Glas Srpske” da je srećan kada ima đaka koji žele da ispeku zanat za zavarivače i bravare.

- Vrsni majstori koje smo imali otišli su u penziju i kadar je i te kako potreban. Obradovali smo se kada su nam lani došla dva učenika koji se školuju za zavarivače i nadam se da ćemo i u ovoj školskoj godini imati đake na praksi. Oni koji su bili na praksi dobili su ponudu za posao i prije diplome - rekao je Tomić i dodao da će tako biti i u budućnosti, samo ako đaci budu zainteresovani.

Da obučavaju đake spremni su i u prijedorskoj Metalnoj industriji, gdje su učenici tamošnje Mašinske škole i prethodnih godina obavljali praksu.

- Nema razloga da to ne nastavimo i u narednoj godini. Neki đaci koji su kod nas bili na praksi dobili su posao, tako da je ova saradnja svakako na obostrano zadovoljstvo - poručili su iz ovog preduzeća.

U školama koje su među prvima počele da realizuju dualni sistem obrazovanja izražavaju nadu da će saradnja sa privredom biti podignuta na najviši nivo, te da će poslodavci još više biti motivisani da đacima obezbijede praksu, a kasnije i zaposlenje. Direktorica Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” u Kotor Varošu Danijela Kostić rekla je za “Glas” da škole nemaju mogućnosti da prate tehnološki razvoj.

- Đaci imaju priliku da u preduzećima rade na najsavremenijim mašinama, koje škole ne mogu da priušte - rekla je Kostićeva i dodala da praksu najčešće lično dogovaraju sa poslodavcima i na osnovu poznanstava jer nisu svi zainteresovani, niti imaju mogućnost da pošalju na obuku mentore koji bi kasnije obučavali đake u firmama.

Direktor Tehničkog školskog centra Zvornik Goran Grujić kaže da je dualno obrazovanje za učenike srednjih stručnih škola ključno.

- Oko 80 odsto učenika koji se obrazuju za zanate pohađaju praksu u preduzećima sa kojima imamo odličnu saradnju - poručio je Grujić.

Mentori

U Privrednoj komori RS navode da će preduzeća koja budu realizovala praktičnu nastavu imati obavezu da obezbijede mentore za praktičnu nastavu, te materijalno-tehničke uslove koji se odnose na sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu. Privredna komora će sprovoditi obuke mentora i provjeravati ispunjenost uslova za obrazovanje učenika kod poslodavaca, te voditi registar ugovora o obrazovanju učenika kod poslodavaca. S tim u vezi, privrednici treba da popune upitnik koji je moguće preuzeti na internet stranici komore.

Glas Srpske