U Srpskoj do sada vakcinisano 192.000 građana :: Semberija INFO ::

 

U Srpskoj do sada vakcinisano 192.000 građana


Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić izjavio je danas u Gradišci da je do sada u Republici Srpskoj prvom dozom vakcine protiv virusa korona vakcinisano više od 192.000 građana, dok je revakcinisano više od 110.000 ljudi.


Šeranić je napomenuo da u ove brojke nisu uključeni građani koji su proces vakcinacije obavili u Srbiji.

- Stalno smo na terenu, želimo da u narednih mjesec i po dostignemo neke ciljeve koje smo postavili pred sebe. Ukoliko uspijemo vakcinisati 50 odsto stanovništva, biće to značajan posao - rekao je Šeranić novinarima u Gradišci.

Prilikom posjete vakcinalnom punktu u Gradišci, Šeranić je naglasio da je Republika Srpska u posljednjih nekoliko dana dobila oko 290.000 vakcina, od čega 50.000 prve komponente vakcine Sputnjik i 240.000 vakcina Sinofarm.

- Više od 500.000 doza je do sada raspoređeno na teren. Završili smo sa nabavkom Sinofarm vakcina, ali ćemo procijeniti da li će nam biti potrebno još vakcina za jesen i zimu. Osim iz direktnih nabavki, vakcine pristižu i iz mahanizma Kovaks i programa "EU for health" - istakao je Šeranić.

On je rekao da je Dom zdravlja Gradiška primjer dobro organizovanog vakcinalnog punkta, te da je interes građana za vakcinaciju odličan.

- Dobro je što su mlađe osobe takođe zainteresovane za vakcinaciju. Sa rukovodstvo Doma zdravlja smo danas razgovarali o potrebi da se povuku veće količine vakcina, ukoliko to bude potrebno - rekao je Šeranić.

Šeranić je naveo da bilo kakve špekulacije koje dolaze iz redova opozicije utiču na proces vakcinacije.

- Sve što smo radili po pitanju nabavke vakcina bilo je javno i transparentno. Pozivam kolege iz opozicije da se uključe i pomognu u procesu vakcinacije, jer javno zdravstvo nije pitanje politike već stanovništva - naveo je Šeranić.

Direktor Doma zdravlja Gradiška Vesna Gluvić Čelić izjavila je da je vakcinalni pukt u ovom gradu organizovan 11. marta, te da je od tada do danas vakcinisano više od 8.000 građana prvom dozom, a više od 4.500 građana sa obje doze.

- Građanima su na raspolaganju bile sve vakcine koje smo imali u Srpskoj, a odaziv građana je fantastičan. Mi im se ovom prilikom zahvaljujemo, jer je ovo naša zajednička borba - rekla je Čelićeva.

Ona je dodala da se na punktu za vakcinaciju radi u dvije smjene, te vikendom, kako bi se ubrzao proces imunizacije.

Šef Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška Slađana Tepavac rekla je da je na današnjim "otvorenim vratima" za vakcinaciju bez zakazivanja interes građana ogroman, te da se od jutros vakcinisalo 300 građana prvom dozom ruske vakcine.

- Sutra nastavljamo vakcinaciju Sinovakom, nakon čega će građanima biti na raspolaganju i vakcina Sinofarm. Samo prošle sedmice smo vakcinisali 2.000 ljudi - dodala je Tepavac.

Srna / Glas Srpske