Borci najavljuju protest pred Narodnom skupštinom :: Semberija INFO ::

 

Borci najavljuju protest pred Narodnom skupštinom


Nezadovoljni borci Vojske Republike Srpske najavili su protest ispred Narodne skupštine Srpske 16. aprila, istog dana kada je zakazano i skupštinsko zasjedanje. Kažu da odatle neće otići sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi u vezi poboljšanja statusa boracke kategorije stanovništva.
 
Tim povodom članovi novoosnovanog Štaba nezadovoljni boraca Vojske Republike Srpske, koji su i organizatori protesta, su održali pres konferenciju u Bijeljini.
 
Štab nezadovoljih boraca formiran je prošlog mjeseca u Doboju, a u njemu su predstavnici Banjaluke, Laktaša, Bijeljine i Bratunca.
 
 Okupila ih je, kako kažu, ista muka - težak položaj demobilisanih boraca. U potrazi za ispunjenjem zahtjeva kažu da su primorani održati protest ispred parlamenta Srpske u Banjaluci, istog dana kada će zasjedati i Narodna skupština Republike Srpske.
 
Traže, između ostalog, da se objavi jedinstveni registar boraca VRS, da mjesečni dodatak iznosi 10 maraka za svaki mjesec učešća u ratu, te da troškove sahrane i grobnog mjesta, nakon smrti borca, snosi država."Tražimo i da se borcima obezbijedi besplatno liječenje.
 
Još jedan od zahtjeva je i da se putem kredita demobilisanih boraca omogući rješavanje stambenog pitanja", pojasnio jegeneral Petar Mlađenović, komandant "Štaba nezadovoljnih boraca Republike Srpske".
 
"Ovo radimo jer zaista borci nemaju drugo rješenje. Ovo nama nije iz bijesa da pravimo, nego je stanje zaista teško i haotično za jedan značajan broj demobilisanih boraca koji nemaju stalna mjesečna primanja, niti riješeno stambeno pitanje i svakodnevno se bore i sa ostalim problemima koji pritišću ovu populaciju", rekao je Dušan Stevanović, predsjednik Udruženja "Pravda".
 
Organizatori protesta napominju da će okupljanja biti mirna, moralna i kontrolisana, te najavljuju da sa protestima neće prestati dok se njihovi zahtjevi ne ispune.
 
BNTV