Obilježeno 78 godina od čuvene bitke: Sutjeska – simbol junaštva i nesalomivog duha :: Semberija INFO ::

 

Obilježeno 78 godina od čuvene bitke: Sutjeska – simbol junaštva i nesalomivog duha


TJENTIŠTE - U Nacionalnom parku „Sutjeska“ na Tjentištu danas je obilježeno 78 godina od Bitke na Sutjesci, u kojoj je poginulo više od 7.500 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je danas na Tjentištu da su Srbi slobodarski narod koji drži do svoje svijetle istorije i tradicije i čvrsto stoji na braniku antifašizma.

-Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske ustanovio 32 događaja iz naše bogate i teške istorije, istorije ratova, od kojih se sedam odnosi na događaje iz Drugog svjetskog rata. Riječ je o teškim stradanjima srpskog naroda od Šušnjara kod Sanskog Mosta, Bihaća, Gradine, Starog Broda, a u kalendar događaja su uvrštene i dvije velike bitke – na Kozari i na Sutjesci - rekao je Milunović.

Milunović, koji je i predsjednik Odbora, pojasnio je da su ustanovili sve te datume kako bi se sačuvala i razvijala kultura sjećanja na herojsku borbu srpskog naroda.

Govoreći o Bitki na Sutjesci, Milunović je rekao da se tu radilo o neravnopravnoj borbi daleko nadmoćnijih fašističkih snaga nad malim snagama narodno-oslobodilačke vojske.

Prema njegovim riječima, 127.000 fašista stavilo je u okruženje male partizanske jedinice, koje su bile izložene bjesomučnim dejstvima njemačke artiljerije i avijacije.

-Ovdje su pokazana nadljudska herojstva i nadljudski napori. Prema izvještaju Vermahta, desetkovane partizanske jedinice, pogođene ljudskim gubicima, tifusom i glađu i bez municije, sačuvale su visoki borbeni moral i uspjele da probiju obruč, te nastave antifašističku borbu do kraja rata -, rekao je Milunović.

On je istakao da je srpski narod u Drugom svjetskom ratu podnio najveće žrtve.

Prema njegovim riječima, tada su 82 odsto vojske činili Srbi i to do septembra 1943. godine kada im pristupa jedan broj Hrvata iz Dalmacije, a od 1944. godine, odnosno 1945. godine muslimani se priključuju na samom kraju rata, kada je već bio izvjesan pad fašizma, uz časno učešće pojedinaca od samog početka rata.

-Njegovaćemo i čuvaćemo našu tradiciju, kao i antifašizam koji je svojstven srpskom narodu - poručio je Milunović.
Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Rajko Ćapin obraćajući se prisutnima, evocirao je uspomene na slavnu Bitku na Sutjesci, naglašavajući herojsku borbu narodno-oslobodilačke vojske.

Spasoje Lubarda sa Cetinja, kome je na Sutjesci poginuo brat Ljubo, kaže da na obilježavanje redovno dolazi od 1958. godine.

-Moj brat je bio među težim ranjenicima. Oni koji su bili tu, kažu da nije imao noge - rekao je Lubarda.

Poginulim junacima danas su se poklonili i predstavnici SUBNOR-a Srbije i Crne Gore.

Član SUBNOR-a Crne Gore Radivoje Zdravković rekao je da mu je čast da svake godine dođe na ovo mjesto i pokloni se sjenima junaka.

-Dolazim da se poklonim onima koji su život dali za našu slobodu, ali mi, njihovi potomci, nismo znali to da sačuvamo - rekao je Zdravković, pukovnik u penziji.

Član Predsjedništva SUBNOR-a Srbije Zoran Jakovljević smatra da bi u obavezan obrazovni program trebalo uvesti obilazak ovakvih istorijskih mjesta, te upoznati mlađe generacije o antifašističkoj prošlosti.

-Mi iz SUBNOR-a Srbije u obilježavanje događaja uvrstili smo i narodnooslobodilačke ratove i agresiju 1999. Godine - rekao je Jakovljević i dodao da svake godine dolazi i odaje poštu herojima Sutjeske.

Brojne delegacije iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore položile su vijence i cvijeće kod Spomen-kosturnice.

Prisutni su i bili i izaslanik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić, ministar energetike i industrije Petar Đokić, koji je i predsjednik SP-a, te delegacija Narodne skupštine Republike Srpske.

Ovoj ceremoniji prisustvovali su i srpski predstavnici u institucijama BiH, opštine Foča i susjednih opština, ambasade Ruske Federacije u BiH, delegacije Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka i nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, SUBNOR-a Srpske i SUBNOR-a Srbije, te SUBNOR-a Crne Gore.

Bitka na Sutjesci, poznatija kao njemačka operacija „Švarc“ ili Peta neprijateljska ofanziva, počela je 15. maja i trajala je do 15. juna 1943. godine.

Cilj neprijateljskih vojnika, kojih je bilo 127.000, bio je uništenje partizana kojih je na Sutjesci bilo 22.000, uključujući centralnu bolnicu sa 3.000 ranjenika i 1.000 boraca oboljelih od tifusa.

Narodnooslobodilačka vojska je tokom Bitke na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu uspjela da se izvuče iz obruča šest puta brojnijeg njemačkog okupatora u ko­jem je po­gi­nu­lo 7.543 bo­ra­ca.

​Srna / Glas Srpske