SRPSKA OSTALA BEZ 9.000 OSNOVACA BROJ NASTAVNIKA NE PRATI TREND SMANjENjA ĐAKA :: Semberija INFO ::

 

SRPSKA OSTALA BEZ 9.000 OSNOVACA BROJ NASTAVNIKA NE PRATI TREND SMANjENjA ĐAKA


Foto: RAS Srbija
Republika Srpska je u posljednjih 6 godina siromašnija za oko 9.000 osnovaca, a trend smanjenja učenika bilježi se već godinama.
 
Tako je u ovoj školskoj godini, 2018/19, upisano ukupno 90.003 osnovca u osnovnim školama širom Republike Srpske, dok ih je, po podacima Zavoda za statistiku RS, na početku 2012/13. bilo upisano tačno 99.025 učenika.
 
Međutim, trend smanjenja osnovaca ne odražava se na nastavno osoblje. Tako je, po statističkim podacima, na početku ove školske godine bilo zaposleno 8.217 nastavnog osoblja. Šest godina prije platu je primalo ukupno 8.432 nastavnika.
 
 
Dakle, u šest godina imamo manje oko 9.000 đaka u osnovnim školama, a nastavnika tek 215 manje. Osim toga, istu platu prima učitelj koji ima odjeljenje od 8 i onaj od 29 učenika, jer se plata obračunava po odjeljenju, a ne po broju učenika.
 
– Na to pitanje uvijek odgovorim da ja nisam nijednog nastavnika zaposlio. Zna se ko to radi. Ja samo zastupam interese zaposlenih u prosvjeti – kaže za Srpskainfo predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić.
 
Na pitanje da li je korektno da se određuje ista plata nastavnicima bez obzira na broj učenika u odjeljenju, Gnajtić odgoara da, kao sindikalac, nikad neće zagovarati inicijativu zbog koje će neki njegov kolega imati manju platu ili ostati bez posla.
 
– Ja samo zagovaram inicijativu da se poveća plata onim nastavnicima koji rade u otežanim uslovima, odnosno onima koji predaju nastavu i petom, i šestom i sedmom razredu – navodi Gnjatić.
 
Po zvaničnim podacima, najviše javnih izdataka u obrazovanju odlazi upravo na osnovno obrazovanje – 45,5 odsto. Tako je, po posljednjim informacijama, u 2016. godini u osnovno obrazovanje uloženo čak 187,7 miliona konvertibilnih maraka od ukupno 412,4 miliona KM javnih izdataka za obrazovanje.

​srpskainfo