Cvijanović: Ponosni na Vojsku Srpske, prioritet očuvanje Republike :: Semberija INFO ::

 

Cvijanović: Ponosni na Vojsku Srpske, prioritet očuvanje Republike


GACKO - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da svi treba da budu ponosni na Vojsku Republike Srpske i da prioritet treba da bude očuvanje Srpske i slobode koju su borci dali.

"Bez obzira šta u životu radili i čime se god bavili i koliko god imali neslaganja prema određenim političkim stavovima, ono što se ne smije maknuti sa prioriteta broj jedan je da čuvamo Republiku Srpsku", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Gacku povodom Dana Vojske Republike Srpske.

Cvijanovićeva je poručila da svi sa posebnom pažnjom treba da se ophode prema borcima koji su omogućili slobodu srpskom narodu.

"Moje poštovanje ide prema svim vojnicima Republike Srpske. Ono što je glavno i što je svetinja treba čuvati", rekla je Cvijanovićeva, istakavši da su mnogi borci ostavili svoje živote ili ostali bez dijelova tijela braneći slobodu.

Ona je izrazila zadovoljstvo što Vlada Republike Srpske godinama razvija programe podrške, zapošljavanja i davanja borcima, jer su mnogi tokom prethodnih godina suočeni sa problemom nezaposlenosti.

"Poštujem sve što radi Treći pješadijski (Republika Srpska) puk koji njeguje tradiciju, sjećanje i ponos na Vojsku Republike Srpske", rekla je Cvijanovićeva nakon što je položila vijenac na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske pod nazivom "Kruna gatačkim junacima" i posjetila i Spomen-sobu palim borcima otadžbinskog rata.

On je izjavila da je sigurna da ljudi širom Republike srpske cijene svoju slobodu i da vole svoju Republiku Srpsku.

Cvijanovićeva se prethodno danas sastala sa načelnikom Gacka Ognjenom i rukovodstvom opštine, te jutros u trebinjskom naselju Mrkonjići, rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, prisustvovala prvoj liturgiji u novoizgrađenom Duhovnom centru, koju je služio Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio život u odbrambeno-otadžbinskom ratu za stvaranje i očuvanje Srpske.

Srna / Glas Srpske