Narodna skupština RS: Razmotren nacrt zakona o strateškom planiranju :: Semberija INFO ::

 

Narodna skupština RS: Razmotren nacrt zakona o strateškom planiranju


BANjALUKA - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o strateškom planiranju i upravljanju razvojem u Srpskoj, čiji je cilj uspostavljanje jedinstvenog i funkcionalnog sistema planiranja i upravljanja održivim razvojem u Republici.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić rekla je u završnoj riječi da će resorno ministarstvo razmotriti sve kvalitetne primjedbe i sugestije narodnih poslanika, da bi se došlo do što kvalitetnijeg prijedloga zakona.

Uspostavljanjem sistema strateškog planiranja i upravljanja biće omogućen i lakši pristup fondovima EU i poboljšana iskorištenost vanbudžetskih sredstava za finansiranje razvojnih projekata, navodi se u obrazloženju ovog nacrta zakona.

RAZMOTREN NACRT IZMJENA ZAKONA O TRŽIŠTU HARTIJA OD VRIJEDNOSTI

Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Snježana Rudić rekla je da je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti (HoV) predložen radi daljeg razvoja tržišta kapitala sa akcentom na primarno tržište, te olakšavanja pristupa kapitalu u okolnostima smanjene likvidnosti privrednih subjekata usljed negativnih posljedica pandemije virusa korona.

Obrazlažući ovaj nacrt u Narodnoj skupštini, Rudićeva je rekla da bi pojednostavljenje proceduralnih zahtjeva, a time i smanjenje pojedinih javnih ponuda, trebalo da dodatno animira emitente da nedostajuća sredstva za poslovne aktivnosti pribavljaju na tržištu HoV, što bi rezultirala raznovrsnijom ponudom kvalitetnih finansijskih instrumenata i većim obimom trgovanja na domaćem tržištu.

Ona je rekla da je proširen obim poslova koje mogu da obavljaju brokersko-dilerska društva, na način da, osim svoje osnovne djelatnosti za koju su pribavili dozvolu Komisije za HoV, mogu da obavljaju i pomoćne djelatnosti koje su u vezi sa osnovnom djelatnošću.

Rudićeva je dodala da su, takođe, brisana ograničenja brokersko-dilerskim društvima za otvaranje i vođenje zbirnih kastodi računa.

Ključne izmjene predviđene ovim aktom su osavremenjavanje odredaba koje se odnose na prospekt /službeni dokument koji se sastavlja i objavljuje prilikom uvrštenja vrijednosnih papira na berzu/, pojednostavljenje postupka emisije HoV uz zadržavanje zadovoljavajućeg nivoa transparentnosti, dalji razvoj brokersko-dilerske djelatnosti, saniranje posljedica izazvanih pandemijom virusa korona i dalje usklađivanje sa pravnom regulativom EU.

Jedan od razloga donošenja zakona jeste i da se investitorima obezbijede povoljniji uslovi za ulaganje kapitala, navedeno je u obrazloženju ovog akta, koji je razmotren u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
 
U skladu sa novim rješenjima, skraćen je i rok za objavljivanje javnog poziva i prospekta sa 15 na sedam dana prije početka upisa HoV, a radi povećanja efikasnosti i brzine sprovođenja postupka emisije.

Propisani su i slučajevi u kojima emitent dužničkih HoV nije obavezan da objavljuje prospekt.

RAZMOTREN IZVJEŠTAJ O REALIZACIJI PROGRAMA RAZVOJA GEOLOŠKIH ISTRAŽIVANjA

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je izvještaj o realizaciji Dugoročnog programa razvoja osnovnih geoloških istraživanja Srpske za period od 2018. do 2020. godine, koji, između ostalog, obuhvata izradu preglednih i osnovnih geoloških karata Republike.

Predstavnik Zavoda za geološka istraživanja Republike Srpske Cvjetko Sandić, obrazlažući ovaj izvještaj u parlamentu Srpske, rekao je da je ogroman značaj izvođenja osnovnih geoloških istraživanja u Republici.

"Geološka istraživanja su značajna imajući u vidu da se privredni i ekonomski razvoj nacionalnih ekonomija u svijetu, a posebno Republike Srpske bazira na korištenju sopstvenih prirodnih mineralno-sirovinskih i energetskih potencijala", istakao je Sandić. 

On je naveo da je izrada geoloških karata od strateškog interesa za Republiku Srpsku zbog činjenice da se ove karte direktno mogu koristiti za strateška planiranja u različitim oblastima - rudarstvu, prostornom planiranju, vodoprivredi, te energetici, sa posebnim osvrtom na obnovljive izvore kao što je geotermalna energija, kao i šumarstvu.

Srna / Glas Srpske