Dodik: Uskoro i drugi kontigent vakcina Sputnjik, 500 doza šaljemo u Mostar :: Semberija INFO ::

 

Dodik: Uskoro i drugi kontigent vakcina Sputnjik, 500 doza šaljemo u Mostar


BANjALUKA - U Republiku Srpsku je stiglo 25.000 doza vakcina Sputnjik V, a uskoro stiže i drugi kontigent iste količine, poručio je to predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je istakao i da će 500 doza biti upućeno za Mostar.

"Želim da kažem da ćemo 500 doza uputiti u Mostar kao pomoć tamošnjim strukturama. Zato što mislimo da ljudima treba pomoći i zato što tamo ima ljudi koji žele da prime vakcinu Sputnjik", rekao je predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je takođe naveo da će 4. maja stići 80.000 doza kineske vakcine isključivo za Republiku Srpsku, jer ih je ona kupila.

O PIK-u: Straše javnost promjenama granica, ako dođe do razdruživanja granice su već definisane

Dodik je poručio danas da Savjet za sprovođenje mira (PIK) drži predavanja pokušavajući da održe stereotip da je Republika Srpska krivac za sve.

"PIK nije tijelo Dejtonskog sporazuma ali se miješa u dejtonsku strukturu i nameće rješenja koja su bila pogubna. Opet drže predavanja i opet su odredili krivca unaprijed. Nisu spomenuli uvredljive komentare Bakira Izetbegovića da su Srbi "genocidaši" i mnoge druge koje smo slušali u prošlosti, ali su uvijek spremni da osude Republiku Srpsku", rekao je Dodik i poručio:

"Jedna od neistina koje iznose je činjenica da je utvrđena granica između entiteta, to je opšte poznata činjenica u Dejtonskom sporazumu. Strašenje javnosti o tome da se granice mijenjaju nije tačno, ako dođe do mirnog razdruživanja onda postoje granice, nikakve se granice neće mijenjati".

Dodik tvrdi da se PIK nalazi na strani Bošnjaka svo ovo vrijeme, da su vlasnici priče o unitarnoj BiH koja nikada neće moći da funkcioniše.

"Glavni generator problema na ovim prostorima je PIK, koji se pokušava nametnuti kao mjesto za implementaciju sporazuma, u suštini i to je lažno predstavljanje jer oni kreiraju rješenja koja nemaju nikakve veze sa sporazumom. Oni žele BiH da učine zemljom, i zato su toliko skočili na priču o papiru koji i ne postoji", rekao je Dodik.

Međunarodna zajednica okupljena oko ovog istog tijela bi htjela da osigura da je Kosovo nezavisna država, a da Republika Srpska mora da prihvati teror međunarodnog faktora i Bošnjaka, poručio je Dodik.

"Ne možete imati različite aršine u gotovo identičnim situacijama. Ako mislite da Kosovo može da bude samostalno, zašto Republika Srpska ne može? Ako se ljutite zbog ovog pitanja, ljutite se koliko hoćete", poručio je Dodik.

Mi želimo da se vratimo izvornom Dejtonu, poručuje Dodik, ali ako oni (PIK) želi i dalje da nameće BiH kakvu Bošnjaci kreiraju to se naravno više neće desiti i razgovaraćemo o svim tim stvarima.

Šta je PIK poručio?

Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira (UO PIK-a) na najstrožiji mogući način osuđuje trenutni politički diskurs u čijem centru se nalazi tzv. "mirna disolucija" Bosne i Hercegovine, a posebno konkretne korake koje čine predstavnici Republike Srpske i nosioci funkcija na državnom nivou u pravcu pregovora o razdruživanju, uključujući osnivanje pregovaračkih timova i zagovaranje raspada zemlje putem kampanje oglašavanja na internetu.

UO PIK-a je ranije naglasio da neodgovorna i razdorna retorika i aktivnosti destabiliziraju zemlju i skreću pažnju sa stvarnog posla koji lideri ove zemlje trebaju uraditi na izgradnji povjerenja i zaživljavanju vladavine prava te provedbi izbornih i ekonomskih reformi u korist svih građana. Nesigurnost i nestabilnost, i posljedična potreba za stalnom međunarodnom supervizijom stvarna su cijena koju plaćaju građani dok se njihovi lideri bave jalovim poslovima.

Rusija nije podržala izjavu kojom se osuđuje mirna disolucija

- Nesigurnost i nestabilnost i posljedična potreba za stalnom međunarodnom supervizijom stvarna su cijena koju plaćaju građani dok se njihovi lideri bave jalovim poslovima - navodi se u zajedničkoj izjavi, koja je dostavljena medijima, a sa čijim sadržajem se nije saglasila Ruska Federacija.

Iz Ambasade Ruske Federacije u BiH poručuju da je izjava neuravnotežena.

Istakli su kako smatraju tendencioznim optuživati samo jednu stranu u uslovima kada je situacija eskalirala usljed uvredljivih i huškačkih izjava druge strane, prenosi ATV.

"U uslovima burne diskusije izazvane vanjskim faktorom, neadekvatne korake su preduzimale sve strane. Vjerujemo da je tendenciozno optuživati konkretno samo jednu stranu, tim prije što je situacija eskalirala, između ostalog, u kontekstu uvredljivih izjava druge strane, koje nisu bile nimalo mirne već huškačke. To nije najbitnije", ističu iz Ambasade Ruske Federacije.

U izjavi se ističe da se to posebno odnosi na konkretne korake koje čine predstavnici Republike Srpske i nosioci funkcija na nivou BiH u pravcu pregovora o razdruživanju, uključujući osnivanje pregovaračkih timova i zagovaranje raspada BiH putem kampanje oglašavanja na internetu, saopšteno je iz PIK-a.

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je da se nije pridružila zajedničkoj izjavi Upravnog odbora PIK-a jer je smatra neuravnoteženom, te istakla da je tendenciozno optuživati samo jednu stranu u uslovima kada je situacija eskalirala usljed uvredljivih i huškačkih izjava druge strane.

Glas Srpske