Šeranić: Nove doze za nastavak vakcinacije starijih od 65 godina :: Semberija INFO ::

 

Šeranić: Nove doze za nastavak vakcinacije starijih od 65 godina


BANjALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da će sa 25.000 doza prve komponente ruske vakcine "sputnjik ve", koja je danas dopremljena u Banjaluku, biti nastavljena vakcinacija lica starijih od 65 godina.

Prema Šeranićevim riječima, tamo gdje se bude završavala vakcinacija ovih lica, domovi zdravlja će preostale vakcine preusmjeravati na sljedeće kategorije iz plana vakcinacije.


"Danas je stiglo 25.000 doza prve komponente i očekujemo drugu komponentu. Dobavljač nas je obavijestio da je odobreno i 1.300 doza druge komponente za revakcinaciju u Prijedoru, koja bi trebalo da bude isporučena do kraja ove sedmice", rekao je Šeranić novinarima prilikom dočeka novog kontigenta ruskih vakcina ispred skladišta preduzeća "Krajina grup".

Šeranić je naglasio da Republika Srpska u narednoj sedmici očekuje isporuku kineskih vakcina iz donacije kompanije "Sinofarm".

"Republici Srpskoj će pripasti nešto više od 18.000 doza. Donacije se realuzuje, uz pomoć Ambasade Kine u BiH, a posredstvom Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara, koje će upititi vakcine prema Agenciji za lijekove BiH na potrebnu kontrolu", istakao je Šeranić.

Šeranić je napomenuo da se u maju očekuje isporuka određene količine vakcina iz projekta Evropske komisije, gdje bi Republici Srpskoj trebalo da pripadne 16.000 doza vakcine "fajzer".

"Imamo najavu iz Kovaks mehanizma da bi u BiH trebalo da stigne nešto više od 90.000 doza vakcina, od čega je 32.000 doza za Republiku Srpsku. Čim prihvatimo te vakcine i one dobiju kontroli nalaz Agencije za lijekove, one će biti upućene prema vakcinalnim centrima", objasnio je Šeranić.

On je dodao da je u Srpskoj do sada vakcinisano više od 30.000 ljudi prvom dozom vakcine, dok je 3.000 osoba vakcinisano i revakcinisano u Srbiji.

"Nismo zadovoljni brzinom isporuke, ali borimo se da što prije dobijemo vakcine", napomenuo je Šeranić.

Srna / Glas Srpske