Inspektorat RS: Biće kažnjeno svako neodgovorno ponašanje za praznike :: Semberija INFO ::

 

Inspektorat RS: Biće kažnjeno svako neodgovorno ponašanje za praznike


BANjALUKA - Iz Inspektorata RS poručuju da će i u danima predstojećih praznika biti nastavljene pojačane kontrole na terenu, zbog čega su pozvali sve poslovne subjekte da se pridržavaju preventivnih mjera i ne izlažu riziku od kažnjavanja i zabrane rada.

Takođe, pozivamo i građane da u toku praznične kupovine na ličnom primjeru pokažu odgovornost u ponašanju, te da blagovremeno obave sve planirane obaveze kako bi se izbjeglo stvaranje većih gužvi, a svim građanima omogućilo da pod istim uslovima zadovolje svoje potrošačke potrebe, kao i trgovcima da nesmetano rade naglašavaju u Inspektoratu RS i dodaju da vaskršnji i prvomajski praznici tradicionalno predstavljaju vrijeme okupljanja i slavlja.

– Međutim, trenutna epidemiološka situacija od nas i dalje iziskuje strpljenje, razumijevanje i odgovornost. Korišćenjem maske, dezinfekcijom ruku, poštovanjem fizičke distance, ograničavanjem broja osoba koje istovremeno mogu boraviti u objektu, znatno se smanjuje rizik, a građanima se omogućava nesmetana kupovina i korišćenje usluga. Naš zajednički interes je da privredni subjekti svoj rad prilagode trenutnim uslovima kako bi nesmetano radili u obimu u kojem je to moguće, ali uz poštovanje svih epidemioloških mjera – navodi se u saopštenju.

U Inspektoratu RS dodaju da poslovni subjekti koji poštuju mjere i organizuju svoj rad u skladu sa zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije i preporukama Instituta za javno zdravstvo RS, ne treba da brinu zbog dolaska inspektora.

– Međutim, svako neodgovorno ponašanje i nesavjesni pojedinci koji ugrožavaju zdravlje građana, biće sankcionisani u skladu sa zakonom – poručuju iz Inspektorata RS.

Republički inspektori su protekle sedmice obavili 670 kontrola poštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije, a u 32 slučaja utvrđen je prekršaj, pa su subjektima izrečene kazne u iznosu od 53.000 KM, dok je jednom objektu zabranjen rad.

U okviru sprovođenja navedenih mjera, do sada je obavljeno 58.299 inspekcijskih kontrola u kojima su izrečene kazne u iznosu od 1.518.200 KM, dok je za 75 objekata izrečena mjera privremene zabrane rada.

​Glas Srpske