Ekološko udruženje Eko - put iz Bijeljine upozorava: Rudnik litijuma u Jadru ugrozio bi život oko Drine :: Semberija INFO ::

 

Ekološko udruženje Eko - put iz Bijeljine upozorava: Rudnik litijuma u Jadru ugrozio bi život oko Drine


Ekološko udruženje  “Eko - put” oglasilo se ovih dana saopštenjem za javnost u kojem se ističe da bi planirani rudnik litijuma u Jadru kod Loznice značio ogromnu opasnost za biljni i životinjski svijet drinskog sliva u Podrinju.

Ovo udruženje navodi da su aktivnosti kompanije “Rio tinto” na puno lokacija u svijetu dovele do zagađenja vode i zemljišta i do uništenja biodiverziteta.

“U slučaju da se projekat otvaranja rudnika litijuma ostvari, nije pitanje, da li će, već kada će se dogoditi ekocid i kada će drinska voda postati zagađena teškim metalima i sumpornim kiselinama”, navedeno je u zajedničkom saopštenju Udruženja “Zaštitimo Jadar i Rađevinu”, Ekološkog udruženja “Eko - put” Bijeljina i udruženja “Ert trajv”.

Ova tri ekološka udruženja upozoravaju da bi negativne posljedice po vodu i prirodnu okolinu dovele i do sloma privrede u ovom regionu, te  da bi na stotine domaćinsatva ostalo bez izvora egzistencije. Eventualna šteta po prirodu, zaštićene biljne i životinjske vrste ne može se ni procijeniti.

Semberija info - Lj. Ljubojević