Zeljković: Udvostručen broj hospitalizovanih :: Semberija INFO ::

 

Zeljković: Udvostručen broj hospitalizovanih


SARAJEVO - Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da je epidemiološka situacija jako teška i naveo da je od 1. marta do 21. marta udvostručen broj osoba koje su hospitalizovane.

"Sve ove mjere koje smo juče usvojili i koje svaki dan napominjemo imaju cilj da spriječe širenje virusa. Jako je teška situacija", rekao je Zeljković.


On je napomenuo da uvedene mjere imaju smisla samo ako se poštuju, jer su tada rizici od širenja zaraze svedeni na minimum.

"Nije cilj da se razvije stigma oko bilo koje vrste posla, već je cilj da se smanje kontakti. Možemo reći da imamo jako dobru saradnju sa udruženjem vlasnika restorana i kafića, jer smo uvijek razmatrali mjere u kontekstu kako se one primjenjuju i uvijek smo bili na raspolaganju kada je riječ o prijedlozima. Molimo sve građane da obrate pažnju na nošenje maski i distancu", rekao je Zeljković za N1 Televiziju.

On je dodao da kada je riječ o finansijskim mjerama Institut ne učestvuje u tom segmentu, već u smislu epidemioloških mjera.

Odgovarajući na pitanje koliko su za rast broja zaraženih kriva skijališta, Zeljković je istakao da su u januaru i februaru imali stabilnu situaciju.

"I druge zemlje koje su u lokdaunu više od 90 dana, nisu imali poboljšanje epidemiološke situacije. Trudili smo se da balansiramo mjerama. Mjere imaju smisla samo ako se poštuju, mnoge zemlje u okruženju su imale blaže mjere od nas, mi smo imali strože mjere i stabilnu situaciju. Dolaskom toplijeg vremena došlo je do popuštanja mjera. Imali smo segment da su građani smanjili socijalnu distancu i to izaziva ovaj rezultat koji sada imamo", dodao je Zeljković.

​Srna / Glas Srpske