Zeljković: Još nije dostignut vrhunac zaraze :: Semberija INFO ::

 

Zeljković: Još nije dostignut vrhunac zaraze


BANjALUKA - Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da od rasta broja zaraženih koji je počeo u oktobru prošle godine u Srpskoj još uvijek nije dostignut takozvani pik ili vrhunac zaraze.

- Još nismo došli do pika broja zaraženih. U novembru, odnosno oktobru počeli smo sa ukupno 180 hospitalizovanih a sada se nalazimo na 1.000 - rekao je Zeljković za RTRS.

On je istakao da sada mnogo više mlađih osoba razvija tešku kliničku sliku te da njihovo stanje zahtijeva dugotrajno liječenje.

Zeljković je rekao da je trenutno najvažnije očuvanje bolničkih kapaciteta kako bi svaka zaražena osoba bila adekvatno zbrinuta.

On je naglasio da su mjere koje je Republički štab juče usvojio preventivne i da je njihov cilj sprečavanje kontakata sa zaraženima, odnosno širenja zaraze.

Zeljković je apelovao na građane da budu svjesni situacije u kojoj se nalazimo i pritiska na zdravstveni sistem, ističući da iza svake mjere stoji analiza i opravdanost.

Govoreći o najavljenom protestu ugostitelja, Zeljković smatra da takav vid okupljanja ne donosi ništa dobro, te da predstavlja oštro kršenje mjera

- Apelujem na njih, kao i na sve građane, da za sve prijedloge kontaktiraju Institut, ali da budu svjesni ozbiljnosti situacije - istakao je on.

​Glas Srpske