Dodik: Restriktivne mjere u narednih sedam dana, nećemo zatvarati privredu i vrtiće :: Semberija INFO ::

 

Dodik: Restriktivne mjere u narednih sedam dana, nećemo zatvarati privredu i vrtiće


BANjALUKA - Određene mjere zatvaranja u Republici Srpskoj biće na snazi u narednih sedam dana, ali privredu i vrtiće nećemo zatvarati, rekao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik.

On je rekao da će više detalja o zatvaranjima u Srpskoj biti saopšteno danas na konferenciji Republičkog štaba za vanredne situacije.

-Sedam dana imaćemo mjere zatvaranja, da se vidi da li se smanjuje broj zaraženih. Veliki je broj u Banjaluci. Epidemiološka situacija nalaže tome da se poduzmu mjere - kazao je.

Ponovio je da moramo imati u vidu činjenicu da su medicinski radnici zamorenite da će nakon sedam danba biti ponovo razmotrena epidemiološka situacija.

- Ova sedmica za školu će se računati da je proljetni raspust, niko ništa neće izgubiti -  kazao je Dodik.

Naglasio je da realna industrija ostaje da radi, a odgovarajući na pitanja novinara o sektoru ugostiteljstva iz kojeg su apelovali na vlasti da ih ne zatvaraju,

Dodik je odgovorio da je naravno važno i ugostiteljstvo, ali da "nismo svi zajedno učinili dovoljno, ni mi, ni oni, zato moramo da ovo učinimo“.

Dodao je da se neće moći pomoći u pokrivanju troškova ugostiteljima kao ranije, ali da će entitetske vlasti vidjeti da nešto pomognu ako budu mogli.

-Značajan broj ugostiteljskih objekata je kršio pravila“, kazao je Dodik i pozvao sve ugostitelje na saradnju navodeći „nećemo ih ostaviti same“.

Istakao je da su nove mjere donešene, jer je pritisak na zdravstveni sektor ogroman, a zdravstveni radnici su zamoreni.

Apelovao je na poštivanje mjera navodeći da ako se na taj način poboljša situacija u narednih sedam dana može doći do ukidanja nekih od mjera.

Poručio je da je epidemiološku siutaciju u Republici Srpskoj potrebno shvatiti na svim nivoima vlasti i da se poštuju sve mjere koje je donio Republički štab za vanredne situacije jer se samo tako može prekinuti ekspanzija širenja zaraze virusom korona.

- Samo tim načinom možemo pokušati prekinuti ekspanziju širenja zaraze koja ugrožava živote, zaštititi zadravlje i spriječiti pritsak na zdravstveni sektor - izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je podsjetio da se medicinski radnici već godinu dana suočavaju sa ovim problemom i da su zamoreni, a da širenje epidemije predstavlja ozbiljan problem.

- Moj apel je da se poštuju mjere i da sa (dosljednijim) poštivanjem mjera pokušamo da vidimo šta će biti za sedama dana. Ako budemo uspješni u tome, to ćemo vratiti na prethodno stanje, ako ne produžićemo - rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a nakon sastanka sa odbornicima banjalučke skupštinske većine.

Glas Srpske / Anadolija