OBILjEŽAVANjE 25 GODINA OD EGZODUSA SARAJEVSKIH SRBA :: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽAVANjE 25 GODINA OD EGZODUSA SARAJEVSKIH SRBA


Foto: RTRS
Na Sokocu i na Ravnoj Romaniji danas će biti obilježeno 25 godina od egzodusa oko 120.000 sarajevskih Srba.
Tim povodom na vojničkom groblju Mali Zejtinlik na Sokocu biće služen pomen, kojem će, između ostalih, prisustvovati predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Nakon toga biće poženi vijenci i cvijeće na spomen-krst na groblju Mali Zejtinlik, a zatim i parastos u manastiru Sokolica na Ravnoj Romaniji.

Ovim događajima prisustvovaće i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, koju čine potpredsjednica Narodne skupštine Sonja Karadžić Jovičević i narodni poslanici Miroslav Vujičić, Spomenka Stevanović i Aleksandar Glavaš.

Očekuje se i prisustvo predstavnika organizacija i udruženja proisteklih iz proteklog rata, kao i grada Istočno Sarajevo, opština u sastavu grada, te Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Zbog epidemiološke situacije neće biti obraćanja zvaničnika, a predviđeno je da ovom događaju prisustuje manji broj ljudi.

Obilježavanje 25 godina od egzodusa oko 120.000 sarajevskih Srba organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović rekao je juče da je obilježavanje 25 godina od egzodusa sarajevskih Srba u kalendaru važnih istorijskim događaja u skorijoj istoriji.

On je rekao da je egzodusa sarajevskih Srba uslijedio nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma kada je šest opština Srpskog Sarajeva u cjelini pripalo Federaciji BiH, dok je pet opština podijeljeno između Republike Srpske i FBiH.

- Srbi su napustili svoje kuće i stanove jer nisu željeli da žive pod muslimansko-hrvatskom vlašću - podsjetio je Milunović.

Prema njegovim riječima, iako je iseljavanje počelo već u decembru 1995. godine, masovan egzodus je pokrenut 17. februara 1996. godine i trajao je do 16. marta.

- Osim toga što su srpski civili morali da spakuju najnužnije stvari i krenu u neizvjesnost, mnogi stanovnici Ilijaša, Grbavice, Hadžića, Vogošće i opštine Centar otkopavali su posmrtne ostatke svojih pokojnika, ne želeći da muslimanski vandali skrnave grobove njihovih najmilijih. Na Sokocu je izgrađeno srpsko vojničko spomen-groblje Mali Zejtinlik, na kojem se nalaze posmrtni ostaci 969 boraca Vojske Republike Srpske - rekao je Milunović.
On je dodao da je, prema popisu iz 1991. godine, u 10 sarajevskih opština živjelo 29,9 odsto Srba i 10,7 odsto Jugoslovena, a polovina njih je pripadala srpskom narodu, dok su danas, kako je rekao, Srbi u Sarajevu statistička greška.

Srpski borci Sarajevsko-romanijske regije tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata zaustavili su 35 ofanziva muslimansko-hrvatske vojske i odbranili svoje domove.

Za odbranu ovih prostora, život je dalo više od 4.000 boraca, oko 3.500 ih je ranjeno.
 
(SRNA)