CIJENE GORIVA LETE U NEBO :: Semberija INFO ::

 

CIJENE GORIVA LETE U NEBO


BANjALUKA - Cijene goriva na benzinskim pumpama širom Srpske konstantno rastu, a prema najavama naftaša, vozači u narednih deset dana mogu da očekuju dodatni skok od oko pet feninga po litru.

Razlog novog poskupljenja je, kažu naftaši, rast nabavnih, odnosno rafinerijskih cijena nafte i naftnih derivata.

Predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS Dragan Trišić istakao je da se na benzinskim pumpama u Srpskoj litar benzina 95 trenutno kreće od 1,89 do 1,90 maraka, dok je za dizel potrebno izdvojiti između 1,89 i 1,96 KM.

On za “Glas Srpske” tvrdi da vlasnici benzinskih pumpi prilikom formiranja cijena ukalkulišu što manju maržu.

- Benzinske pumpe u Srpskoj idu sa minimalnim povećanjima cijene, iako bi gorivo trebalo da košta iznad dvije marke po litru, kao što je u FBiH, gdje dostiže i do 2,11 KM - kazao je Trišić i dodao da naftašima u Srpskoj, kad se sve doda i oduzme, ne ostane ni po 0,15 KM po litru.

Prema njegovim riječima, to je nedovoljno da bi se pokrili svi troškovi, pogotovo kad se tome doda činjenica da je lani promet na benzinskim pumpama opao i do 30 odsto.

- Zatvaranje granica i znatno smanjen broj dolazaka stranaca doveli su do pada prometa na benzinskim pumpama u Srpskoj. One u pograničnim područjima na kojima su ranije redovno bile gužve sada gotovo da nemaju posla. Troškovi su fiksni, potrošača mnogo manje, a nabavna cijena konstantno raste - rekao je Trišić.

Dodao je da su uprkos svim nedaćama sačuvana sva radna mjesta, a šta će biti kasnije, kaže, ni sam ne zna.

Direktor “Krajinapetrola” Milovan Bajić je istakao da u posljednjih mjesec dana svakodnevno rastu rafinerijske cijene nafte i naftnih derivata, na šta ne mogu uticati.

- Pokušavamo na sve moguće načine da se uklopimo, jer situacija nije nimalo dobra. Marže su manje nego što su bile, a ni promet nije za pohvalu, tako da ne znamo šta da očekujemo u narednom periodu - kazao je Bajić.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac je istakao da kada je riječ o cijenama goriva u obzir treba uzeti da je jednoj litri uračunat veliki iznos dažbina.

- S obzirom na to da na nivou BiH nema uredbe koja reguliše cijene nafte i naftnih derivata, one se razlikuju od regije do regije - kazao je Grabovac. Dodao je da su cijene nafte i naftnih derivata u BiH ranije bile najniže u regionu te da je do poskupljenja došlo uvođenjem novih nameta, koji, prema njegovim riječima, opterećuju džepove stanovnika i otežavaju poslovanje privrednicima.

 Uvoz

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u februaru ove godine uvezeni su nafta i naftni derivati u vrijednosti od 87 miliona KM. Prosječna cijena po kojoj je uvezen bezolovni benzin u prošlom mjesecu iznosila je 0,70 KM po litru, a dizel 0,71 KM.

Prema Zakonu o akcizama u BiH za dizel gorivo i petrolej se plaća 0,30 KM po litru, za bezolovni benzin 0,35 KM, a za motorni benzin 0,40 KM. Osim akciza u cijenu litra derivata nafte ulaze i dvije putarine, odnosno 0,15 KM po litru derivata za održavanje puteva i 0,25 KM po litru derivata za izgradnju autoputeva i za izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva.
 
(GlasSrpske)