Institut sutra predlaže dodatne mjere zbog pogoršane epidemiološke situacije :: Semberija INFO ::

 

Institut sutra predlaže dodatne mjere zbog pogoršane epidemiološke situacije


BANjALUKA - Institut za javno zdravstvo Republike Srpske predložiće sutra Republičkom štabu za vanredne situacije dodatne mjere zbog značajnog pogorašanja epidemiološke situacije uzrokovane virusom korona.

Ministar zravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da raste broj lica koja su na bolničkom liječenju i imaju tešku kliničku sliku.

"Razmatraćemo mogućnost ponovne organizacije posla od kuće, načina rada ugostiteljskih objekata, broja lica koja mogu da borave u njima, te organizovanja sportskih manifestacija", rekao je novinarima Šeranić nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije u Banjaluci.

Šeranić je upozorio da ljudi ne nose maske u zatvorenim prostorima niti se ponašaju u skladu sa preporukama Instituta, posebno kada je riječ o dvoranskim uslovima.

On je istakao da je komandant Republičkog štaba Radovan Višković uputio pismo gradonačelnicima i načelnicima opština jer lokalne zajednice posvećuju manje pažnje sprovodođenju mjera u borbi protiv virusa korona.

Direktor Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić je rekao da su na UKC došli do zaključka da se povećava broj pacijenata koji zahtijevaju kliničko liječenje.

- Pacijenti koje pošaljemo kući se brzo vraćaju na liječenje. Apelujemo na građane da se pridržavaju mjera posebno u zatvorenom prostoru - rekao je Đajić.

Povećao se broj pacijenata koji dolaze na preglede.

- To je veći broj mlađih pacijenata sa težom kliničkom slikom. I oni pacijeniti koje vratimo na kućno liječenje za par dana opet dolaze kod nas. Zajednički stav radnika UKC-a je da se stanovnici ne pridržavaju mjere i prenosim apel da se nose mase u zatvorenom prostoru, da se ne nastavi trend povećanja pacijenata na bolničkom liječenju - rekao je Đajić, na konferenciji za novinare.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković održao je danas u Administrativnom centru Vlade sastanak na kojem je razmatrana pogoršana epidemiološka situacija i mjere Republičkog štaba za vanredne situacije.

Sastanku su prisustvovali  ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, direktor Inspektorata Republike Srpske Milovan Krčo, glavni republički zdravstveni inspektor Milica Matijević, šef Tima za praćenje preporuka i mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić, direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić, direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović i direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević.

Srna / Glas Srpske