NSRS o zahtjevu za podnošenje izvještaja visokog predstavnika :: Semberija INFO ::

 

NSRS o zahtjevu za podnošenje izvještaja visokog predstavnika


Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) razmatra Informaciju u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja visokog predstavnika o civilnom sprovođenju mirovnog sporazuma u BiH za period 2009. – 2020. godina, sa prijedlogom zaključaka. Prethodno je razmotren Prijedlog budžeta Regulatorne komisije za energetiku Srpske za 2021. godinu u ukupnom iznosu od 2.499.927 KM.

Tekući troškovi u ovoj godini planirani su u ukupnom iznosu od 2.422.532 KM, navodi se u ovom dokumentu.

Poslanik SNSD-a Ilija Tamindžija izjavio je tokom skupštinske rasprave da su cijene električne energije u RS ubjedljivo najniže u regionu i naveo da su od 30 do 58 odsto niže u odnosu na Hrvatsku.

“Za privredu su ubjedljivo najniže cijene električne energije u regionu. Tu je komparativna prednost Republike Srpske kada su u pitanju određeni privredni kolektivi”, rekao je Tamindžija.

Prema njegovim riječima, u posljednjih nekoliko godina u Hercegovini su pokrenute investicije na koje se čekalo 50 godina.

On je naveo da su za vjetro-park “Hrgud” odobrena sredstva i da se radi ekološka dozvola, te da će u naredne dvije i po godine biti izgrađen vjetro-park instalisane snage 50 megavata.

Tamindžija je rekao da je solarni park “Trebinje 1” najveći u ovom dijelu Evrope za koji je dobijena koncesija. Izdata je ekološka dozvola za HE “Buk Bijela” koja se radi zajednički sa Elektroprivredom Srbije i, kako je rekao, nema prepreka da se radi na ovom projektu.

Tamindžija je naveo da su distributivni gubici u 2020. godini bili deset odsto i dodao da očekuje da u ovoj godini budu ispod deset odsto.

Narodna skupština razmatraće Prijedlog programa poslova premjera i osnivanja katastra nepokretnosti za period 2021. – 2025. godina.

Na dnevnom redu je i informacija u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja visokog predstavnika o civilnom sprovođenju mirovnog sporazuma u BiH za period 2009. – 2020. sa prijedlogom zaključaka.

Pred poslanicima je i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Međunarodnom fondu za razvoj poljoprivrede /IFAD/ prema projektu razvoja seoskog preduzetništva i agrara.

Narodna skupština prethodno je razmatrala Nacrt zakona o studentskom standardu.

Stvaranje jednakih uslova i šansi za studente u Republici Srpskoj cilj je Nacrta zakona o studentskom standardu, o kojem danas raspravlja Narodna skupština Srpske. Donošenjem ovog zakona bili bi stvoreni osnovni preduslovi za uspješnije školovanje studenata u Republici Srpskoj, navodi se u obrazloženju zakonskog rješenja.

Zakonskim odredbama uređuju se prava, obaveze i odgovornosti studenata u oblasti studentskog standarda, te osnivanje i vrste ustanova studentskog standarda.

Nacrtom zakona o studentskom standardu propisani su organizacija i rad ustanova studentskog standarda, zaposleni u ustanovi, finansiranje, nadzor nad sprovođenjem ovog zakona, kao i druga pitanja studentskog standarda.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović je na početku današnjeg rada rekao da je narodni poslanik Milan Tubin iz Poslaničkog kluba SDS-a prešao u Poslanički klub Socijalističke partije Srpske /SPS/.

SRNA / BHRT