Šeranić: Nove doze vakcina stižu do 28. februara :: Semberija INFO ::

 

Šeranić: Nove doze vakcina stižu do 28. februara


PRIJEDOR - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da nove doze vakcina, prema podacima od dobavljača i distributera, stižu do 28. februara, i da je riječ o dozama za vakcinaciju 100.000 ljudi.

"Nadam da će to biti realizovano i da ćemo moći krenuti u masovniju vakcinaciju", rekao je Šeranić novinarima u Prijedoru, gdje je prisustvovao početku vakcinacije zdravstvenih radnika Bolnice "Doktor Mladen Stojanović".

Govoreći o vakcinaciji u Srbiji zdravstvenih radnika iz Srpske, za šta je bilo upita, Šeranić je najavio da ona počinje sutra, kada će prve zdravstvene ustanove uputiti svoje radnike u Srbiju na lokacije uz samu granicu.

"Počinje vakcinacija u Sremskoj Mitrovici i u Loznici i dobili smo informaciju iz Vlade Srbije da se i Šabac stavlja u tu funkciju tako da, shodno planu koje Ministarstvo kontinuirano radi sa kolegama iz Vlade Srbije, ustanove su već obaviještene. Svjesni smo činjenice da sve ide vrlo brzo, ali svakako očekujemo od radnika u zdravstvu i direktora da se svi zajedno potrudimo da ovaj posao što je moguće kvalitetnije završimo", istakao je Šeranić.

On je naveo da je sa Vladom Srbije tokom vikenda dogovoreno i proširenje kapaciteta u vezi sa vakcinisanjem radnika kako iz privatnih zdravstvenih ustanova, tako i iz privatnih i javnih ustanova kolektivnog smještaja socijalne zaštite, prije svega, domova za stara lica, pa da i ti radnici dobiju priliku za vakcinaciju u Srbiji.

"Mi ćemo svakako morati da vodimo adekvatnu evidenciju o tome kako bismo mogli što prije reagovati kada stignu ove vakcine koje očekujemo jer princip i suština cijelog procesa i aktivnosti je da zaštitimo, što je moguće prije, više lica koja su nam u ovom trenutku najugroženija, prije svega, radnici u zdravstvu i radnici socijalne zaštite", naglasio je Šeranić.

Vršilac dužnosti direktora prijedorske bolnice Andrija Vukotić rekao je da se danas vakciniše 35 radnika sa dvije lokacije ove bolnice, i to sa petog sprata centralnog objekta, koji je pretvoren u kovid odjeljenje i iz zgrade nekadašnje psihijatrije, koja je pretvorena u kovid bolnicu.

"Poslije ovoga, očekujemo vakcinacije koje će, vjerovatno, biti početkom marta i očekujemo tada oko 100.000 doza, vidjećemo kako će biti raspoređene i koliko će pripasti po pojedinim gradovima", naveo je Vukotić.

On je ocijenio da je stanje u ovoj bolnici trenutno mnogo bolje nego krajem prošle godine, te dodao da se utorkom održavaju sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije gdje se donose mjere i planovi.

"Ako znate da je u novembru i decembru bilo 90 pacijenata sa srednje teškom i teškom slikom, a sa današnjim danom imamo 40-45, onda mogu da kažem da je zdravstvena situacija mnogo bolja nego prethodnih mjeseci. Sa vakcinacijom koja će krenuti sljedećih mjeseci, očekujem da će zdravstvena situacija biti mnogo bolja", rekao je Vukotić.

Načelnik odjeljenja interne medicine Goran Predojević rekao je da se nikada nije dvoumio da li da primi vakcinu i da je jedva čekao ovaj dan.

"Iskoristio bih ovu priliku da pozovem sve građane, kada vakcina bude dostupna za širu imunizaciju, da se prijave. Mi, zdravstveni radnici, smo mnogo umorni i jedva čekamo da ova pandemija prođe i da se vratimo normalnom radu, a to jedino možemo postići jednom masovnom i sveobuhvatnom vakcinacijom", rekao je Predojević.

Srna / Nezavisne