IZVRŠITI OBAVEZE RADI OSTVARIVANjA PRAVA NA PODSTICAJE :: Semberija INFO ::

 

IZVRŠITI OBAVEZE RADI OSTVARIVANjA PRAVA NA PODSTICAJE


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske podsjeća poljoprivrednike na obavezu ažuriranja podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava i Registru korisnika podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede i sela u Republici Srpskoj što je jedan od uslova za ostvarivanje prava na korištenje novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela.

Takođe, nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava obavezni su Poreskoj upravi Republike Srpske prijaviti obavezu doprinosa za 2020. godinu u skladu sa propisima o doprinosima, te izmiriti obaveze po osnovu naknade za protivgradnu zaštitu za 2020. godinu u skladu sa propisima o protivgradnoj zaštiti.

S obzirom na stanje u vezi sa epidemijom izazvanom virusom korona apelujemo na poljoprivrednike da poštujući sve epidemiološke mjere na vrijeme izvrše svoje obaveze kako se pred sami istek roka ne bi stvarale gužve, te kako bi podsticaji mogli da budu pravovremeno obračunati.

Poljoprivredna gazdinstva upisana u Registar gazdinstava svake godine, od 1. januara do 15. maja, obavezno prijavljuju nadležnoj organizacionoj jedinici APIF-a podatke o načinu korišćenja registrovanog zemljišnog posjeda, tj. podatke o zasijanim, odnosno zasađenim poljoprivrednim kulturama na registrovanom poljoprivrednom zemljištu i vrstama i trenutnom brojnom stanju stočnog fonda.

Ovo propisuje Uredba o upisu u Registar, a upis i vođenje registra obavlja Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF). Upis u Registar gazdinstava ili u Registar korisnika dobrovoljan je i besplatan