IZVOZ SVINjSKOG MESA U KINU OBRADOVAO POLjOPRIVREDNIKE U SRPSKOJ :: Semberija INFO ::

 

IZVOZ SVINjSKOG MESA U KINU OBRADOVAO POLjOPRIVREDNIKE U SRPSKOJ


Najava predsjednika Kine Si Đinpinga da će za kupovinu proizvoda u ovom dijelu Evrope do 2026. obezbijediti 170 milijardi dolara, obradovala je poljoprivrednike Republike Srpske. Tvrde da su spremni da povećaju proizvodnju i zadovolje zahtjeve novog kineskog ekonomskog plana. Iz Vlade Republike Srpske poručuju da će i novčano i administrativno podržati.

Neuporedivo veća suma za kupovinu proizvoda iz država Centralne i Istočne Evrope, kvalitetnija kontrola robe, ali kraća čekanja na graničnim prelazima, dio su sveobuhvatnog plana koji je predložio predsjednik Kine Si Đinping. Naglasio je da su milijarde već obezbijeđene, u prvom redu za ovdašnje industrijalce i poljoprivrednike.

- Kina planira da u narednih pet godina proširi uvoz iz zemalja CIE i da uveze robu vrednu najmanje 170 milijardi američkih dolara. Moramo da jačamo saradnju u oblasti poljoprivrede, tako da u narednih pet godina, uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja CIE bude udvostručen - rekao je kineski predsjednik.
 
Ministar poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić kaže da je ovo ogromna prilika, prvenstveno za uzgajivače svinja, i da je spreman da se sastane sa kineskim ambasadorom kako bi što prije razmotrili sve opcije dragocjene saradnje.

- Svako unapređenje, u smislu naših poljopricrednih proizvoda na stranim tržištima, je dobrodošlo i mi smo spremni dodatno sufinansirati, podsticati i ohrabrivati proizvođače da proizvode za plasman na tako veliko tržište - naglasio je Pašalić.

Osiguranom prodajom proizvoda svinjogojci bi riješili najveće probleme, kaže uzgajivač svinja iz Bijeljine Slobodan Perić. Naglašava da bi, u tim okolnostima, lako povećali obim proizvodnje i da bi mladi, koji sad razmišljaju o isplativosti tog posla, sigurno ostali da rade i žive u Republici Srpskoj.

- Pošto Evropska unija naredne tri godine sigurno neće biti naše tržište, možda ima šanse da se nađemo na tržištu Azije pošto znamo da je Kina ogroman potrošač svinjskog mesa. Imali su i velik problem sa afričkom kugom svinja, pala im je proizvodnja i sigurno će narednih godina biti potrebna velika količina svinjetine - ističe Perić.

Odluku o velikom ulaganju Si Đinping je saopštio na samitu Kine i država Centralne i Istočne Evrope na kojem je učestvovao i predsjedavajući i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.
 
(RTRS)