VODE SRPSKE: Situacija na rijekama na području Republike Srpske danas je stabilna :: Semberija INFO ::

 

VODE SRPSKE: Situacija na rijekama na području Republike Srpske danas je stabilna


U naredna tri dana ne očekuju se nove značajnije padavine, što bi trebalo da dovede do smirivanja situacije na svim vodotocima na području Republike Srpske.

Prema raspoloživim prognoznim modelima i izveštajima stručnih službi JU "Vode Srpske" sa terena, stanje vodostaja na području Republike Srpske na dan 11. februara 2021. godine, je sljedeće:

- Rijeka Sava je u blagom porastu ali se ne očekuje da će vodostaji dostići kotu redovne odbrane od poplava, izuzev na mjernoj stanici u Jasenovcu gdje je ova kota dostignuta u toku jučerašnjeg dana.
- Rijeka Bosna trenutno je u opadanju nizvodno od Doboja ali se očekuje blagi porast vodostaja sa vrhom poplavnog talasa koji bi mogao da bude dostignut u toku sutrašnjeg dana.
- Rijeka Una je u blagom porastu ali se ne očekuje značajnije povećanje vodostaja.
- Rijeka Sana trenutno je u stagnaciji, sa tendencijom daljeg opadanja tokom narednih dana.
- Ne očekuje se ni značajniji porast rijeke Vrbas.
- Rijeka Drina je u donjem toku trenutno u stagnaciji pošto je na mjernim stanicama Šepak u Republici Srpskoj i Radalj u Republici Srbiji ujutro 11. februara zabilježen pad vodostaja. Tokom narednih dana postoji mogućnost blagog porasta vodostaja rijeke Drine zbog rasta nivoa pritoka u gornjem i srednjem toku rijeke Drine.
- U zavisnosti od količine padavina, i tokom današnjeg dana postoji mogućnost pojave bujičnih poplava na manjim vodotocima području Hercegovine, posebno na području Kalinovika, Nevesinja, Gacka i Trebinja.

VODE SRPSKE