FOND PIO RS: Obavještenje osiguranicima o kompletiranju dokumentacije za ostvarivanje prava na penziju u 2021. godini :: Semberija INFO ::

 

FOND PIO RS: Obavještenje osiguranicima o kompletiranju dokumentacije za ostvarivanje prava na penziju u 2021. godini


Uslovi pod kojima, prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, osiguranik muškarac ili žena, u 2021. godini može ostvariti pravo  na starosnu penziju su:
 
Žena Muškarac
navršenih 65 godina života i 15 godina staža osiguranja navršenih 65 godina života i 15 godina staža osiguranja
58 godina i 8 mjeseca života i 40 godina penzijskog staža navršenih 58 godina i 8 mjeseca života i 40 godina penzijskog staža.
56 godina i 8 mjeseca života i 35 godina staža osiguranja.                                       /
 
S ciljem efikasnijeg rješavanja zahtjeva za ostvarivanje prava na penziju Fond PIO Republike Srpske poziva sve osiguranike koji će u toku 2021. godine ispuniti uslove za sticanje prava na starosnu penziju da se obrate u poslovnicu Fonda PIO, prema mjestu svog prebivališta, radi kompletiranja dokumentacije i urećenje podataka potrebnih za predsto-jeći postupak rješavanja o pravu na penziju.
 
Osiguranici se pozivaju isključivo radi prikupljanja nedostajuće dokumentacije i podataka u Matičnoj evidenciji osiguranika, kako bi  postupanje Fonda PIO bilo efikasno i u što kraćem roku, nakon što zahtjev za penziju,od strane osiguranika, bude podnesen, nakon što se steknu zakonom proipisani uslovi D0?a ostvarivanje  prava na starosnu penziju u 2021. godi-ni.
 
Osiguranicima se, prilikom dolaska u poslovnicu Fonda, pre?%Boručuje da ponesu raspoloživu dokumentaciju kao što su: radne knjižice ili fotokopije radnih knjižica, dokaz o stažu osiguranja sa uvećanim trajanjem (beneficirani radni staž), potvrdu staža iz drugih država, ako je prethodno pribavljena, i druge dokaze o stažu ako ih osiguranik posjeduje.
 
Fond, naročito, poziva osiguranike koji imaju navršenog staža osiguranja van Republike Srpske,u drugim državama i Federaciji BiH, da se odazovu na poziv Fonda PIO  i da, ako to do sada nisu učinili, podnesu zahtjev za potvrdu staža iz inostranstva putem Fonda i  prije samog podnošenja zahtjeva za penziju, s obzirom da se  za taj dokument, bez kojeg se ne može donositi  konačno rješenje o ostvarivanju prava, iz pojedinih država potražuje i čeka duži vremenski period, od više mjeseci, pa  čak i godina, na što Fond PIO Republike Srpske ne može bitno uticati. Odzivom na poziv Fonda i blagovremenim pribavljanjem  potvrde staža iz inostranstva  postupak odlučivanja o pravu na penziju se ubrzava i čini efiksnijim.
 
Odzivom osiguranika  na poziv  Fonda za kompletirana dokumentacija i uređenja podataka iz Matične evidencije stiču se uslovi da se Filijale Fona PIO, kao prvostepeni organi odlučivanja o pravu, u takvim okolnostima, rješenja o ostvarivanju prava donose u maksimalno kratkom roku  od 7-15 dana, što je  znatno kraće od zakonom propisanog roka od dva mjeseca..
 
Fond PIO Republike Srpske