Objavljen Pravilnik o podsticajima u poljoprivredi: Iznos od 75 miliona je mala bara za puno krokodila :: Semberija INFO ::

 

Objavljen Pravilnik o podsticajima u poljoprivredi: Iznos od 75 miliona je mala bara za puno krokodila


BANjALUKA - Nismo zadovoljni novim pravilnikom o podsticajima u poljoprivredi za ovu godinu, jer iznos od 75 miliona KM je kao mala bara za puno krokodila. Poljoprivrednicima bi prava podrška bila da se formira agrarni budžet teži od 100 miliona KM, što bi bilo minimum za naše potrebe.

Kazao je ovo danas Stojan Marinković, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača RS, nakon sastanka poljoprivrednih prestavnika sa Borisom Pašalićem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

"Mišljenja smo da treba da zadržimo kapitalne investicije, ali sve one mjere koje dodatno opterećuju budžet treba da budu suspendovane bar ove godine i da se svaki slobodni fening iskoristi kao podsticaj primarnoj proizvodnji, jer poljoprivreda je ugrožena, posebno u godini iza nas, a s pravom očekujemo da će ova godina biti još teža", kazao je Marinković.

Dodao je da su tražili uvođenje plavog dizela na nivou BiH i da se ukine mjera regresiranog goriva, ali da nisu naišli na razumijevanje.

I Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, ističe da nisu zadovoljni novim pravilnikom o podsticajima.

"Dovedeni smo pred svršen čin, razgovaramo i pričamo o pravilniku, a on je već u procesu da stupi na snagu. Nismo zadovoljni ovakvom situacijom, nama ovakav pravilnik nije razvojni", kazao je Bakajlić i dodaje da na ovakav način poljoprivredna proizvodnja neće moći da opstane.

"Samo u Semberiji nas poljoprivrednika za četiri godine manje je oko 4.000. Nastavi li ovako da se radi, poljoprivredna proizvodnja će u svim sektorima pasti na koljena", kazao je Bakajlić.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, navodeći da je pravilnik objavljen u utorak u "Službenom glasniku", istakao je da je Ministarstvo maksimalno izašlo u susret proizvođačima, ali da se nije moglo udovoljiti svim zahtjevima, jer bi za to bio potreban daleko veći budžet od postojećih 75 miliona KM.

"Nismo mogli da se dogovorimo o nekim pitanjima, kao što je regresirani dizel, gdje sa jedne strane imamo stav Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača da se ta mjera ukine, a sredstva, od pet do sedam miliona KM, zavisno od godine, preusmjere u druge mjere, dok sa druge strane imamo udruženja koja nisu dio Saveza, a traže da ta mjera ostane", kazao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, kompromisno rješenje bilo je smanjenje iznosa za regresirani dizel, koji će, umjesto dosadašnjih 60 feninga, koštati 50 feninga po litru.

Pašalić je napomenuo da su definisane određene promjene u obračunu premije za nabavku traktora, gdje se većim iznosom podržava nabavka traktora veće snage te da je podržana nabavka postrojenja za sušenje žita, što ranije nije bilo u podsticajima.

"Izašli smo u susret poljoprivrednicima kod podrške za osiguranje usjeva. Nismo se mogli dogovoriti o podršci lovstvu, jer proizvođači smatraju da je to sportska aktivnost koju ne treba podržavati iz sredstava podsticaja za poljoprivredu", napomenuo je Pašalić.

Međutim, Pašalić je istakao da je to na neki način aktivnost koja je vezana za zaštitu poljoprivrednih usjeva, jer se kroz ovu vrstu podsticaja nabavljaju plašilice.

"Zbog toga ne možemo tu mjeru da eliminišemo, ali možemo da je naredne godine prebacimo na sredstava namijenjena šumarstvu", rekao je Pašalić.

Dodaje da su definisali kapitalne investicije da bi podržali nabavku postrojenja za sušenje žita kao i nabavku još neke mehanizacije.

"Gledali smo da maksimalno izađemo u susret svim onim zahtjevima koji bi se mogli uklopiti u 75 miliona KM našeg budžeta", kazao je Pašalić.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske, rekao je da je ova kategorija poljoprivrednih proizvođača zadovoljna novim pravilnikom o podsticajima, jer je uvaženo dosta njihovih zahtjeva.

Nezavisne novine