Republički štab produžio mjere do 21. februara :: Semberija INFO ::

 

Republički štab produžio mjere do 21. februara


Фото - РТРС
BANjALUKA- Republički štab za vanredne situacije dao je saglasnost da se izdvoji više od 15 miliona KM za nabavku ruske vakcine za potrebe vakcinacije 200.000 građana u Republici Srpskoj, izjavio je danas republički ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Kad je riječ o prvom kontignetu ruske vakcine za Republiku Srpsku, koji je stigao na aerodrom u Sarajevo, Šeranić je naveo da je riječ o 2.000 doza potrebnih za vakcinisanje 1.000 osoba.


"Uobičajeno je da se uvijek prvo šalje manji kontigent vakcina, jer moramo proći određene procedure kada je u pitanju uvoz vakcine. Potrebno je da se odradi kontrola kvaliteta serije, tako da će određene količine biti distribusiane Agenciji za lijekove BiH", rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Nakon toga, dodao je on, moguće je raditi u skladu sa planom Instituta za javno zdarvstvo i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

"Prioritetna grupa za vakcinaciju su zdravstveni radnici u kovid odjeljenjima, jer su u najvećem riziku. Sljedeća količina ruske vakcine za vakcinaciju 100.000 lica bi trebala da stigne u drugoj polovini februara, dok je sljedeća količina planirana za mart", naveo je Šeranić.

Šeranić je rekao da je posebno važno da Srpska ima obezbijeđene sve kapacitete za čuvanje vakcine, da se kvalitet vakcine ne dovede u pitanje, te pojasnio da se ruska vakcina čuva na temperaturi od minus 20 stepeni i da se nakon odmrzvanja treba upotrijebi u roku od dva sata.

Šeranić je objasnio da će se vakcina čuvati u Institutu za javno zdravstvo, te da će neposredno prije vakcinacije, u transportnim frižiderima, biti dostavljana zdravstvenim ustanovama, gdje će se vakcinisati zdravstveni radnici na kovid odjeljenjima.

Prema njegovim riječima, Institut će u saradnji sa kompanijom "M:tel" omogućiti aktiviranje kol centra, posredstvom kojeg će građani moći da se prijave za vakcinaciji i dobiju sve potrebne informacije.

Šeranić je naglasio da sve preporučene mjere u Republici Srpskoj ostaju na snazi do 21. februara.

On je naveo da je trenutna epidemiološka situacija, bez obzira na određenu stabilizaciju u januaru, i dalje nepovoljna.

Šeranić je rekao da će Institutu biti upućeno 5.000 "pi-si-ar" testova, koje je donirala jedna kineska kompanija.

​Srna / Glas Srpske