STUDIRANjE U RUSIJI SVE BLIŽE ĐACIMA I STUDENTIMA IZ SRPSKE :: Semberija INFO ::

 

STUDIRANjE U RUSIJI SVE BLIŽE ĐACIMA I STUDENTIMA IZ SRPSKE


Foto: RTRS
Studiranje u Rusiji sve je bliže đacima i studentima iz Srpske.

U tome im pomaže i Ambasada Ruske Federacije u BiH koja svake godine raspisuje konkurs za stipendiranje.

Više od 400 različitih univerziteta iz Ruske Federacije koji nude više od 150 smjerova za studiranje, mogu biti dostupni i studentima iz Srpske. Na raspolaganju su im i stipendije koje obično pokrivaju troškove studiranja.

Anastasija Gajdanelok, ataše za pitanja kulture i obrazovanja Ambasade Ruske Federacije u BiH, navodi da studenti snose troškove putovanja i medicinskog osiguranja, te simboličan iznos za smještaj, koji plaćaju i ruski studenti.

Za upis na neki od ruskih fakulteta uslov je dobar prosjek u školi ili na fakultetu. Poznavanje ruskog nije neophodno.

- Đaci i studenti slobodno mogu da se prijave za stipendiju i da izaberu pripremni fakultet gdje će godinu dana učiti ruski jezik i to ulazi u stipendiju - kaže Gajdanelok.

Za studiranje u Rusiji ima zainteresovanih i među đacima u gradu Doboju. Učenik Ekonomske škole Pavle Kovačević ističe da njemu kao mladom đaku koji završava srednju školu uvijek zvuči primamljivo studiranje van granica svoje zemlje.

Za studiranje u Rusiji studenti mogu da odaberu fakultet koji žele, a najčešće biraju lingvistiku, filologiju ili medicinu. Registracija na ovogodišnji konkurs za stipendiju otvorena je do 20. februara posredstom zvaničnog sajta Ambasade Ruske Federacije u BiH.
 
(RTRS)