Banjaluka: Besplatni rodni listovi za učenike završnih razreda i prvačiće :: Semberija INFO ::

 

Banjaluka: Besplatni rodni listovi za učenike završnih razreda i prvačiće


U Banjaluci će i ove godine učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola, koji su rođeni u ovom gradu, biti omogućeno besplatno izdavanje rodnih listova.

Od ove godine besplatni rodni listovi biće izdavani i za djecu koja u septembru polaze u prvi razred osnovne škole na području grada Banjaluka, saopšteno je iz Gradske uprave.

Ove aktivnosti realizovaće Odjeljenje za opštu upravu, u saradnji sa Odjeljenjem za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Gradske uprave Banjaluka.

Načelnik gradskog Odjeljenja za opštu upravu Sanja Pavlović pozvala je sve osnovne i srednje škole da do 20. marta dostave spiskove učenika završnih razreda i to samo onih koji su rođeni u Banjaluci.

Ona je rekla Srni da bi spiskovi trebalo da sadrže imena učenika koji u ličnoj evidenciji ne posjeduju izvod iz matične knjige rođenih izdat od juna 2010. godine na trajnim obrascima, i za koji ne postoji smetnja da se koristi u pravnom prometu.

- Na spiskovima učenika završnih razreda, osim imena i prezimena učenika, potrebno je navesti tačan datum rođenja i očevo ime, te kontakt telefon i ime razrednog starješine koji će gotove rodne listove preuzeti - objašnjava Pavlovićeva.

Kada je riječ o izdavanju rodnih listova za buduće prvačiće, nadležne organizacione jedinice Gradske uprave će, posredstvom Aktiva direktora osnovnih škola, pribaviti spiskove djece za koju su podnesene prijave za upis u prvi razred osnovnih škola na području Banjaluke.

Pavlovićeva kaže da će izvode iz matičnih knjiga rođenih, po prijemu konačnih spiskova, roditeljima prvačića dostaviti direktori osnovnih škola.

- Osim imena i prezimena djeteta potrebno je navesti datum rođenja i očevo ime, te kontakt telefon odgovornog lica iz osnovne škole koje će gotove rodne listove preuzeti. I u ovom slučaju vrijedi pravilo da se rodni listovi izdaju za djecu koja su rođena u Banjaluci - rekla je Pavlovićeva.

Kako napominju iz nadležnog odjeljenja, ovim aktivnostima su u mnogome prevaziđene ranije negativne prakse i problem gužvi u prostorijama Gradske uprave u periodu pred upis u srednje škole i na fakultete, koje su predstavljale veliko opterećenje.

RTRS