LUKAČ: PRIORITETI - BORBA PROTIV TERORIZMA I SVIH VIDOVA KRIMINALA :: Semberija INFO ::

 

LUKAČ: PRIORITETI - BORBA PROTIV TERORIZMA I SVIH VIDOVA KRIMINALA


Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je u intervjuu Srni da su uprkos vanrednoj situaciji, uzrokovanoj pandemijom virusa korona svi planirani zadaci Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske u ovoj godini uspješno realizovani, te da prioriteti u 2021. godini ostaju borba protiv svih vidova kriminala i borba protiv terorizma.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ove godine našlo se, zajedno sa našim građanima, pred nesvakidašnjim i neplaniranim izazovom, a to je vanredno stanje/vanredna situacija u Srpskoj izazvana epidemijom virusa korona. Prije skoro deset mjeseci suočili smo se sa brojnim poslovima i zadacima, na koje je, slobodno mogu reći, MUP Srpske uspješno odgovorio. Zato ću prije svega iskoristiti priliku da svim našim pripadnicima i svim građanima Republike Srpske čestitam Novu godinu uz želju da "izazovi" iz 2020. godine ostanu iza nas - poručio je ministar Lukač.

On je naveo da su, pored poslova i zadataka koji su se odnosili na sprovođenje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, realizovane brojne akcije na sprečavanju organizovanog kriminala.

- Izdvojio bih možda jednu od posljednjih u kojoj je zaplijenjena rekordna količina opojne droge skank, čak 460 kilograma, koja je prema našim procjenama bila namijenjena za inostranstvo - rekao je Lukač u intervjuu Srni.
Prema njegovim riječima, MUP Srpske sproveo je brojne operativne akcije na sprečavanju korupcije, a u okviru ovih aktivnosti nisu se ustručavali ni da liše slobode svoje pripadnike za koje postoji osnov sumnje da su bili izvršioci ovih krivičnih djela.

Lukač je podsjetio i da je u saradnji sa gradovima i opštinama u ovoj godini nastavljena realizacija projekta "Bezbjedan grad" koji podrazumijeva uspostavljanje sistema video-nadzora javnih površina u lokalnim zajednicama, s ciljem preventivne zaštita građana i njihove imovine, ali i radi borbe protiv kriminala, terorizma i svih drugih oblika narušavanja bezbjednosti i javnog reda i mira.

- Sistem video-nadzora usupostavljen je u 27 lokalnih zajednica, a u toku je uspostavljanje sistema u 16 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj. Ovaj projekat već je dao značajne rezultate u gradovima i opštinama gdje već neko vrijeme funkcioniše. Na području Istočnog Sarajeva i Doboja dao je značajne rezultate i u rasvjetljavanju krađa vozila, provala, razbojništava, paljevina vozila, rasvjetljavanja težih saobraćajnih nezgoda u kojima je jedna od učesnika pobjegao, pa do lociranja izvršioca krivičnog djela ubistvo. Sve to pokazuje opravdanost njegovog postojanja - istakao je ministar Lukač.

On je podsjetio da je MUP Srpske javnosti predstavio šta je sve urađeno u Centru za obuku za posljednje četiri godine, gdje je na prostoru zapuštene kasarne Zalužani nikao jedinstven kompleks za obuku policije ne samo u BiH, već i u regionu.

- U okviru Centra za obuku smjestili smo i nekoliko naših operativnih uprava, od Specijalne antiterorističke jedince, Jedinice žandarmerije, Uprave za organizovani i teški kriminalitet, Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma i Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata, do Helikopterska jedinice i Jedinice konjice. U toku je i izgradnja novog objekta Policijske akademije, čime ćemo objediniti najznačajnije aktivnosti policije na jednom mjestu - naglasio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Istovremeno, naveo je on, nastavljen je strateški projekat podmlađivanja policije, te je u posljednjih pet godina odškolovano i u redove policije primljeno oko 1.100 novih policijskih službenika.

- Trenutno je na školovanju na Policijskoj akademiji oko 350 kadeta i svakako da je njihova obuka specifična u odnosu na prethodne generacije, jer se provodi u uslovima karantina. Na taj korak smo se odlučili zbog trenutne epidemiološke situacije s ciljem zaštite zdravlja svih koji učestvuju u tom procesu - od kadeta do nastavnog osoblja - rekao je Lukač.

Njegova namjera je, kako kaže, da još podmladi policiju, imajući u vidu povećan broj pripadnika MUP-a Republike Srpske koji odlaze u penziju.

- Izgradnjom nove zgrade Policijske akademije i internata u Centru za obuku dobićemo savremene kapacitete za školovanje kadeta i njihovu obuku, ali i mogućnost da istovremeno školujemo dvije generacije kadeta - rekao je ministar Lukač.

Govoreći o radu Žandermerije, on je naglasio da je ona svakako nova snaga MUP-a Republike Srpske koja je za godinu dana, kroz brojne angažmane dokazala svrsishodnost svog postojanja.

- Pripadnici jedinica Žandarmerije su u proteklih godinu dana i četiri mjeseca, koliko Žandarmerija postoji, učestvovali u brojnim akcijama usmjerenim na sprečavanju kriminala, održavanju javnog reda i mira, akcijama potraga i drugo. Bili su nam značajan oslonac u prva dva mjeseca od progalašenja epidemije u Republici Srpskoj, kada je na snazi bio policijski čas - istakao je Lukač.

On je ocijenio da je njihov angažman u vrijeme vanredne situacije, odnosno vanrednog stanja značajno rasteretio redovne policijske snage, koje su u to vrijeme svakako bile agnažovane na više frontova.

- Ove godine uspjeli smo da organizujemo dvije obuke za pripadnike Žandarmerije, a taj proces biće nastavljen i u idućoj godini, jer biti pripadnik ovih jedinica zahtjeva određene stručnosti koje upravo ove obuke mogu ga pruže - najavio je Lukač.

Kada je riječ o Specijalnoj antiterorističkoj jedinici /SAJ/, Lukač je naveo da se ona kao visokoprofesionalna jedinica MUP-a Republike Srpske ove godine posebno istakla sa angažovanjima - od aktivnosti na sprovođenju policijskog časa u Republici Srpskoj, rješavanja talačkih situacija, do ove poseljednje akcije hapšenja Dragana Ševe, ubice monaha iz Šipova", izjavio je ministar unutrašnjih poslova u intervjuu Srni.

On je istakao su kapaciteti SAJ-a ove godine prošireni na način da je okviru ove jedinice formirana i Helikopterska jedinica koja će raspolagati sa tri helikoptera, od koji je jedan helikopter već stigao.

- Ovaj helikopter ima poseban medicinski modul i on zaista može značajno doprinijeti pomoći u spašavanju stanovništva posebno u ovim uslovima epidemije, ali se takođe može koristiti i za druge intervencije spašavanja situacija i operativni rad - rekao je Lukač.

On je istakao da je posebno ponosan na humanost koji su pripadnici MUP-a Srpske pokazali u ovoj godini, jer su samo u vrijeme epidemije organizovali pet akcija dobrovoljnog darivanja krvi u kojima je krv dalo oko 1.500 pripadnika MUP-a.

- Ovim putem zahvaljujem svima njima, a posebno me raduje što su u akciji učestvovali i kadeti Policijske akademije. Svi smo svjesni problema sa kojima se trenutno susreću zdravstveni radnici i mi smo na ovaj način nastojali da pomognemo Zavodu za transfuzijsku medicinu čije zalihe krvi su zbog trenutne epidemiološke situacije često na granici. Istovremeno, pohvalio bih i naše policijske službenike koji su iskazali visok stepen požrtvovanosti u spašavanju ljudskih života, a neke od njih smo predstavili na našem tradicionalnom novogodišnjem prijemu - rekao je Lukač.

Navodeći da prioriteti MUP-a Srpske u 2021. godini ostaju borba protiv svih vidova kriminala i borba protiv terorizma, Lukač je rekao da nemaju iluzija da će se uskoro riješiti problem migrantske krize, ali da je MUP Srpske spreman da da puni angažman s ciljem očuvanja stanja bezbjednosti, poštujući pri tome ljudska prava i slobode samih migranata.

- Nastavićemo da pružamo podršku Graničnoj policiji BiH u očivanju istočne granice, kao i svoj anagžaman na području Srpske koji provodimo u kontinuitetu sa ciljem očuvanja stanje bezbjednosti da ne bi došlo do ugrožavanja građana i njihova imovine - naglasio je ministar.

U ovoj godini, kaže on, očekuje da se konačno uspostavi Zajednička kontakt tačka za saradnju sa Europolom na način definisan Operativnim sporazumom, jer je ona uslov za uspješnu saradnju u borbi protiv međunarodnog kriminala i uspješan rad policije.
 
(SRNA)