Donirano više od milion KM, humanitarni broj pozvan 67.660 puta :: Semberija INFO ::

 

Donirano više od milion KM, humanitarni broj pozvan 67.660 puta


BANjALUKA - U humanitarnoj akciju “S ljubavlju hrabrim srcima” za pokretanju prve banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj do sada je putem donacija prikupljeno više od milion KM, dok je humanitarni broj 1411 pozvan 67.660 puta.

U Banjaluci je održano donatorsko veče povodom tradicionalne manifestacije “S ljubavlju hrabrim srcima”, koje se organizuje pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Željke Cvijanović, a prikupljena sredstva namijenjena su pokretanju prve Banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj.

Srbija donira 250.000 evra za osnivanje prve banke humanog mlijeka u Srpskoj, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona se putem video linka obratila na donatorskoj večeri povodom tradicionalne manifestacije "S ljubavlju hrabrim srcima", koja je se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Željke Cvijanović.

Zbog epidemiološke situacije, ove godine donatorsko veče organizovano je samo uz prikladan televizijski program, koji je emitovan na Radio-televiziji Republike Srpske i Alternativnoj televiziji.

Humanitarni broj 1411 biće otvoren do 31. decembra putem kojeg građani mogu donirati jednu KM za osnivanje prve banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj.

Tradicionalna manifestacija “S ljubavlju hrabrim srcima”, organizuje se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, a prikupljena sredstva namijenjena su pokretanju prve banke humanog mlijeka u Srpskoj.

Zahvalnost Cvijanovićevoj za zalaganje da Srpska dobije Banku humanog mlijeka

Predsjednik Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvice” Mileva Mirović Tanić zahvalila je predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović, koja je pokrovitelj akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, za veliko zalaganje da Srpska konačno dobije banku humanog mlijeka.
“Mi sami, kao udruženje, to ne bismo mogli i o tome smo samo maštali. Ne možemo dovoljno da se zahvalimo predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović na ovoj akciji i njenom velikom zalaganju da nam pomogne. Banka humanog mlijeka je ulaganje u ono najvažnije, a to su naša djeca”, poručila je Tanićeva.

Ona je precizirala da deset odsto svih poroda u Republici Srpskoj čine prijevremeno rođene bebe, a to je 350 beba godišnje.

“Naše udruženje pruža podršku roditeljima prijevremeno rođene djece, prvenstveno psihološku, jer se svaka majka, pa i čitava porodica, nađe u šoku kada se to desi. Pratimo i sve ono što je potrebno našim žmrvicamaž na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i nastojimo da olakšamo našim herojima, doktorima i medicinskom osoblju, koje svakodnevno brine o našim žmrvicamaž”, istakla je Tanićeva.

Ona je izrazila nadu da će večeras biti sakupljeno dovoljno novca da i Republika Srpska dobije svoju banku humanog mlijeka.

“Banka humanog mlijeka će nam omogućiti da u svakom trenutku imamo majčino mlijeko za bebu. Našoj djeci je potrebno ono najbolje, a majčino mlijeko je najbolje za njih”, rekla je Tanićeva.

Prema njenim riječima, psihičko je olakšanje kada majke koje na svijet donesu prijevremno rođenu djecu znaju da postoji banka humanog mlijeka. Ako one nemaju mlijeka, ima ga u banci i neće nedostajati njihovoj djeci”, pojasnila je Tanićeva.

Ona je pozvala građane da podrže ovo udruženje, jer je ovo istorijski trenutak. “Bićemo 250. banka humanog mlijeka u Evropi, od čega ih je 38 u Italiji, a u regionu Srbija ima tri, dok Hrvatska ima jednu banku. Mi ćemo sigurno imati zdravu djecu ukoliko im budemo davali majčino mlijeko”, naglasila je Tanićeva.

Mirošljević: Uspostavljanje Banke humanog mlijeka proces

Načelnik Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog centra /UKC/ Republike Srpske Vladimir Mirošljević rekao je da je uspostavljanje banke humanog mlijeka proces i kada je riječ o tome istakao izvanrednu saradnju sa Institutom za neonatologiju u Beogradu.
“Mora da postoji banka humanog mlijeka i donor, a to su majke, ili one koje leže u bolnici dok leže i njihova djeca ili su kod kuća, ali su testirane na određene testove i urađene su laboratorijske analize koje moraju biti uredne”, rekao Mirošljević u okviru tradicionalne manifestacije “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja se organizuje pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, a prikupljena sredstva namijenjena su pokretanju prve banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj.

On je dodao da je važan transport tog mlijeka, a da se u banci obavlja proces pasterizacije, a potom mlijeko ide na zamrzavanje na temperaturi od minus 20 stepeni gdje može da stoji i godinu dana.

“Kada se ukaže potreba za takvim mlijekom na našoj klinici, količine mlijeka za taj dan biće odmrznute i pripremljene za sutradan. Kako se dijete bude razvijalo količine mlijeka će se povećavati”, pojasnio je on.

Mirošljević je rekao da je sljedeći korak u UKC-u prostor za banku mlijeka, te zahvalio direktoru ove ustanove Vladi Đajiću zahvaljujući kojem se, kako je naveo, ušlo u proces rekonstrukcije prostora što će biti završeno za mjesec dva.

On je rekao da je će pored njega na Institut za neonatologiju u Beograd uskoro putovati još jedan ljekar i tri medicinske sestre, te će radeći sa kolegama steći veliko iskustvo.

“Protokli su već stigli i predstavljaju ogromno bogatstvo. Kada vam se nešto tako nudi onda ne znam šta vas može spriječiti da to uradite na dobar i kvalitetan način”, rekao je Mirošljević za RTRS.

Mirošljević je naveo da je majčino mlijeko najbolje za pravilan razvoj djeteta, ali da niko nikada nije napravio mliječnu formulu koja je jednaka majčinom mlijeku, gdje je sve sadržano.

On je naveo kako ljekari i osoblje na UKC-u daju sve od sebe da pomognu prijevremeno rođenim bebema.

Srna / Glas Srpske