Nova banka dokapitalizovana sa 30 miliona maraka :: Semberija INFO ::

 

Nova banka dokapitalizovana sa 30 miliona maraka


BANjALUKA - Nova banka a.d. Banjaluka uspješno je dokapitalizovana sa 30 miliona KM putem javne ponude akcija na berzi.

Nova banka je 30. emisijom hartija od vrijednosti emitovala ukupno 30.000.000 akcija nominalne vrijednosti od jedne KM po akciji, ukupne nominalne vrijednosti emisije 30 miliona KM. Emisija je vršena s korištenjem prava preče kupovine postojećih akcionara.

U prvom dijelu javne ponude, u kojem je postojalo pravo preče kupovine, to pravo iskoristila su četiri postojeća akcionara, koja su upisala i uplatila ukupno 26.617.206 redovnih običnih akcija. 

Nakon isteka prava preče kupovine, ostatak emisije u iznosu od 3.382.794 akcija ponuđen je na Banjalučkoj berzi javnom ponudom.

Prodajni nalog u sistem Banjalučke berze unesen je u petak, 18. decembra, a zaključivanje poslova počelo je u četvrtak, 24. decembra. Prvog dana zaključivanja poslova realizovana je cjelokupna ponuđena količina akcija.

U slučaju preče kupovine cijena po akciji bila je 0,50 KM.

"Cilj prikupljanja novčanih sredstava emisijom akcija je povećanje osnovnog kapitala i stope regulatornog kapitala u skladu sa strateškim planom banke, navela je banka u obrazloženju dokapitalizacije.

Emitovane akcije banka će uključiti u obračun (redovnog) osnovnog kapitala, u skladu sa članom 22. Odluke o izračunavanju kapitala banaka.

Domaći stručnjaci se slažu s ocjenom da je pozitivna činjenica da su domaći investitori iskazali spremnost da izvrše kupovinu ovih akcija, jer to znači da će najveća domaća banka ostati pod domaćom kontrolom. Stručnjaci se slažu da se u praksi pokazalo da je zemljama praktičnije i lakše prebroditi finansijske i ekonomske krize ako banke kontrolišu ljudi koji u toj zemlji žive i tamo ostvaruju svoje finansijske interese.

Većinu novca uplatili su postojeći akcionari.

Inače, pravo preče kupovine je zakonsko pravo koje može iskoristiti svaki akcionar kako bi zadržao procentualno učešće koje je imao prije samog postupka.

U konkretnom slučaju cijena od 50 feninga je bila identična tržišnoj, pa su akcionari mogli ili da prodaju ili da steknu akcije po ovoj vrijednosti.

Većinski vlasnik Nove banke je kompanija "MG Mind" iz Mrkonjić Grada, koja nakon završene javne ponude za preuzimanje posjeduje 86,8 odsto akcija banke. Proteklih mjeseci vlasnička struktura u ovoj banci pretrpjela je značajne promjene. Među prvih deset akcionara tako više nema "Invest Nove" iz Bijeljine, u čijem posjedu je bilo 5,3 odsto akcija, kao ni banjalučke kompanije "Lanaco".

Prema podacima iz finansijskog izvještaja, Nova banka je u 2019. godini ostvarila neto dobit od 12,18 miliona KM.

Aktiva Nove banke na kraju te godine iznosila je oko 2,179 milijardi, dok je. kapital iznosio oko 168,91 milion KM.

Godinu su završili sa 713 zaposlenih.

Nova banka, osim u Republici Srpskoj, posluje i na području Federacije BiH.

Nezavisne novine