Krčo: Uoči predstojećih praznika nastavljamo sa pojačanim kontrolama :: Semberija INFO ::

 

Krčo: Uoči predstojećih praznika nastavljamo sa pojačanim kontrolama


Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave za inspekcijske poslove Milovan Krčo izjavio je Srni da inspekcijski organi u narednom periodu, s obzirom na predstojeće praznike, nastavljaju sa pojačanim kontrolama na terenu, sa akcentom na objekte u kojima je veća frekvencija građana, kao što su ugostiteljski i trgovački objekti, te sredstva javnog prevoza. 
 
"Republički inspektori su u saradnji sa inspektorima jedinica lokalne samouprave proteklih mjeseci prioritetno angažovani na kontroli poštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama. Za potrebe vršenja pojačanog nadzora, angažovani su republički inspektori svih 13 inspekcijskih sektora, a rad inspektora organizovan je u smjenama, u radne dane, kao i dane vikenda", istakao je Krčo.
 
On je naveo da je do sada izvršeno više od 28.700 inspekcijskih kontrola u kojima su izrečene kazne u iznosu od 389.000 KM, dok je za 32 objekta izrečena mjera privremene zabrane rada, jer je u trenutku vršenja kontrole utvrđeno da se nisu dosljedno pridržavali svih propisanih preventivnih mjera.
 
Takođe, rekao je Krčo, u okviru provođenja epidemioloških mjera za lica koja su pozitivna na virus korona ili su bili njihovi bliski kontakti, inspektori su donijeli više od 76.000 rješenja o upućivanju u izolaciju i karantin.
 
"Važno je naglasiti da su pored vanrednih mjera, inspektori obavezni provoditi kontrole i u primarnim oblastima inspekcijskog nadzora, a kako bi se privredne aktivnosti odvijale u mjeri u kojoj je to moguće. Od velikog značaja je obezbjeđivanje nesmetanog protoka roba, kontrola kvaliteta i bezbjednosti roba koje se uvoze u Republiku Srpsku, kontrola cijena i potrošačkih prava, prava radnika i drugih oblasti u nadležnosti ovog organa", pojasnio je Krčo.
 
On je dodao da je novonastala situacija zahtijevala od svih institucija da prilagode svoj rad u skladu sa prioritetima, što je učinio i Inspektorat Republike Srpske.
 
"Nepovoljna epidemiološka situacija i dalje nam nameće obavezu da se dosljedno pridržavamo svih propisanih mjera. Cilj inspekcije nije kažnjavanje već obezbjeđivanje primjene propisa, a u trenutnoj situaciji zaštita zdravlja i života građana. Poslovni subjekti koji poštuju mjere i organizuju svoj rad u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske ne trebaju da brinu zbog dolaska inspektora. Međutim, svako neodgovorno ponašanje i nesavjesni pojedinci koji ugrožavaju zdravlje građana biće sankcionisani u skladu sa zakonom", istakao je Krčo.
 
On je pozvao sve poslovne subjekte da se pridržavaju preventivnih mjera i ne izlažu riziku od kažnjavanja, te da imaju na umu da jedan dolazak inspektora u toku dana ne znači da su izuzeti od ponovne posjete i da u narednim danima subjekti mogu očekivati učestalije dolaske inspektora na dnevnom nivou.
 
"Predstojeći božićni i novogodišnji praznici tradicionalno predstavljaju vrijeme okupljanja i slavlja, međutim ova godina od svih nas iziskuje strpljenje, razumijevanje i odgovornost. Pozivamo i građane da u toku praznične kupovine na ličnom primjeru pokažu odgovornost u ponašanju, te da blagovremeno obave sve planirane obaveze i kupovine kako bi se izbjeglo stvaranje vićih gužvi, a svim građanima omogućilo da pod istim uslovima zadovolje svoje potrošačke potrebe, kao i trgovcima da nesmetano rade", rekao je Krčo.
 
On je podsjetio da se korišćenjem maske, dezinfekcijom ruku, poštovanjem fizičke distance, ograničavanjem broja lica koja istovremeno mogu boraviti u objektu, znatno smanjuje rizik, a građanima se omogućava nesmetana kupovina i korišćenje usluga.

 
Izvor: Srna