OSLOBODITI OD PLAĆANjA PDV-a UVOZ ELEKTRIČNIH VOZILA :: Semberija INFO ::

 

OSLOBODITI OD PLAĆANjA PDV-a UVOZ ELEKTRIČNIH VOZILA


Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske uputilo je Upravi za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH inicijativu za izmjenu Zakona o porezu na dodatu vrijednost /PDV/ u dijelu koji se odnosi na oporezivanje novih motornih vozila, čime je predložilo poresko oslobađanje na uvoz električnih automobila.
 
Iz Ministarstva navode da su ovim nastavljene aktivnosti započete donošenjem Zakona o električnoj energiji, kojim je Republika Srpska prva u BiH definisala pitanje upotrebe električnih vozila.
 
Resorni ministar Petar Đokić rekao je da su sve razvijene zemlje zapadne Evrope snažno krenule u promovisanje korištenja električne energije u sektoru transporta, s ciljem smanjenja emisije štetnih gasova i zaštite životne sredine.
 
"U većini evropskih zemalja primjenjuju se različite vrste poreskih i drugih podsticajnih mjera u ovoj oblasti. Želimo da damo svoj doprinos, jer se značajnije povećanje broja električnih automobila ne može očekivati ukoliko se ne preduzmu podsticajne mjere i ne uvedu određene olakšice za njihovu nabavku i korištenje", naglasio je Đokić.
 
U saopštenju Ministarstva se podsjeća da je u oktobru na njihovu inicijativu održan sastanak sa uvoznicima i proizvođačima dijelova hibridnih električnih vozila, na kojem je zaključeno da se rješavanjem ovog pitanja i stvaranjem preduslova za veće korištenje električnih vozila trebaju baviti brojne institucije i organi u Srpskoj, kao i da ovu oblast treba zakonski detaljnije urediti i kontinuirano raditi na povećanju svijesti o značaju korištenja ovih vozila.
 
"Procesi evropskih integracija i prihvaćene međunarodne obaveze BiH u sektoru smanjenja emisija gasova, te odgovoran odnos prema zdravlju našeg stanovništva i životnoj sredini nameću potrebu za djelovanjem u ovom pravcu, kao i za što većim korištenjem obnovljivih izvora energije, što je i opšte opredjeljenje naše Vlade", kaže Đokić.
 
U BiH trenutno ne postoji veći broj električnih vozila kao ni podsticaji za njihovu kupovinu i korištenje, već postoji manji broj električnih vozila, kao i određeni broj hibridnih električnih vozila koja se ne pune iz elektroenergetske mreže.
 
Do sada je u rad pušteno svega oko 30 punionica za ova vozila.

 
Izvor: Srna