Dodik: Budžet stabilan, u januaru povećanje penzija :: Semberija INFO ::

 

Dodik: Budžet stabilan, u januaru povećanje penzija


BANjALUKA- Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je Izvršni komitet ove stranke zaključio da je budžet Republike Srpske stabilan, da se izmiruju sve budžetske obaveze, a što je vidljivo iz drugog rebalansa budžeta koji iznosi 3,636 milijardi KM i viši je od planiranog prvim rebalansom.

"Redovno izmirujemo sve obaveze, nismo imali smanjenja, imamo stabilne prihode iako postoje određeni problemi uzrokovani virusom korona. Srbija će nam doznačiti 20 miliona evra za budžet Srpske", rekao je Dodik novinarima nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a u proširenom sastavu.

On kaže da će bruto domaći proizvod biti manji za pet odsto, ali da je to najmanje smanjenje u regionu nakon Srbije, dok je pad uvoza 10 odsto, a izvoza osam.

"Pokrivenost uvoza - izvozom je ostala na 75 odsto čime smo posebno zadovoljni. Treba reći da smo izgubili 18.000 radnih mjesta, zbog virusa korona, ali smo obezbijedili 20.500 novih što je povećanje i izuzetno je važno", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da će od 1. januara 2021. godine penzije u Srpskoj biti povećane za 3,5 od četiri odsto, što govori o očuvanja penzionog sistema.

Kada je riječ o izborima, Dodik je naveo da je Izvršni komitet konstatovao da je SNSD pokazao izbornu snagu, pobijedivši u 42 opštine u Republici Srpskoj i tri u Federaciji BiH /FBiH/.

"Uspjeli smo da povećamo snagu SNSD-a u Republici Srpskoj. SNSD je povećao broj glasova, jer smo 2016. godine imali 202.503, a sada imamo 207.142 glasa. Imamo i veći broj odbornika u lokalnim zajednicama za 51 i sada ih je ukupno 441, a jedina smo partija koja u svim opštinama i gradovima ima odbornike"", rekao je Dodik i napomenuo da se može očekivati da predsjednici lokalnih organizacija SNSD-a, koji nisu dobili izbore, podnesu i ponude ostavke.

Prema njegovim riječima, u februaru ili martu naredne godine biće formiran izborni štab SNSD-a za opšte izbore 2022. godine i da SNSD ostaje privržen koaliciji sa ostalim političkim partijama.

"Kada je riječ o izborima u Mostaru, sutra ću posjetiti ovaj grad i razgovarati sa srpskim predstavnicima i ostalim subjektima izbornog procesa. Ako govorimo i izborima u Doboju, Izvršni komitet SNSD je saglasan u podršci našoj gradskoj organizaciji koja je ostvarila odličan rezultat na izborima koji su bili pošteni i nema potrebe da budu ponovljeni, jer su drugi izazvali problem", kaže Dodik.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, Dodik je ocijenio da je i dalje kompleksna i da Republika Srpska intenzivno radi na nabavci vakcine protiv virusa korona, a vakcinacija će biti dobrovoljna.

On kaže da Srpska sa FBiH i EU pokušava obezbijediti dovoljno vakcina, ali da to radi i sa Rusijom i Srbijom, te da je sačinjen predugovor sa ruskim proizvođačem o nabavci milion doza vakcina i da se posredstvom evropske mreže može očekivati nabavka nekoliko stotina hiljada.

"Velika je izloženost zdravstvenog sektora i pozdravljamo napore koje je Vlada Srpske učinila da bi ga podržala. To nije malo, jer u bolnicama u Srpskoj trenutno ima 1.047 pacijenata zaraženih virusom korna, a dan ležanja košta više od 2.000 KM, što govori o visini troškova", rekao je Dodik.

On je napomenuo da politika u Sarajevu pokušava da iscenira priču o izgradnji hidroelektrana na Drini i aerodroma u Trebinju, ističući da je Srpska autonomna za sve dogovore o ovim investicijama.

Izmjene zakona mogu predlagati samo opštine i gradovi

Lider SNSD-a je dodao da na današnjoj sjednici Izvršnog komiteta ove stranke nije bilo riječi o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, te da će, kada to pitanje dođe na dnevni red, to biti prijedlog opština i gradova, a ne bilo koga drugog.

Dodik je nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a u Banjaluci naglasio da već nekoliko godina Savez opština i gradova Republike Srpske tražio da se obave razgovori o tome kako rješavati situaciju u lokalnim zajednicama kada se na jednoj strani nađu načelnici i gradonačelnici, a na drugoj skupštinske većina i kada se ne može riješiti određeni problem.

"Međutim, nikakvi prijedlozi nisu na dnevnom redu, Vlada Republike Srpske o tome nije raspravljala, niti smo raspravljali mi u SNSD-u. Odžavaju se konsultacije koje idu za tim da u dogledno vrijeme, kada se konstituišu nove strukture vlasti i novi sastav Saveza opština i gradova, oni predlože Vladi, odnosno parlamentu Srpske, određena rješenja", rekao je Dodik novinarima.

Dodik je objasnio da ta rješenja podrazumijevaju da, tamo gdje načelnik opštine ne može da obezbijedi usvajanje budžeta, taj budžet može da predloži komisija za finansije te lokalne zajednice.

Prema tim rješenjima, istakao je Dodik, ako ni nakon predviđenih rokova, ne mogu da se izaberu načelnici odjeljenja ili zamjenici načelnika i gradonačelnika, to može da uradi komisja za izbor i imenovanja u lokalnoj zajednici.

"To neko može da tumači zlonamjerno, ali radi se o tome da se uvede više reda i to će biti prijedlog opština i gradova, a ne bilo koga drugog", rekao je Dodik.

Alkalaj pred Savjetom bezbjednosti nije znao šta da kaže

Dodik je izjavio da je bilo veoma tužno gledati ambasadora BiH u UN Svena Alkalaja kada nije znao šta da kaže na neformalnoj sjednici Savjeta bezbjednosti posvećenoj 25 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Veoma mi ga je bilo tužno gledati kada je ščepao izjavu Predsjedništva BiH i ne znajući šta da kaže tada kada sam ja nastupao, da ne bi imao probleme, čitao tu već usvojenu izjavu u vezi sa Dejtonskim sporazumom", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je Alkalaj na toj sjednici učestvovao bez ovlaštenja i da sada želi da to na neki način pokrije.

Dodik je naglasio da je Alkalaju već rekao sve što ima, ponovivši da je on na mjesto ambasadora izabran greškom u samom sitemu, po kojem predstavnici koji dolaze iz konstitutivnih naroda i entiteta predlažu imena koja se po dogovoru ne osporavaju.

"Alkalaj je taj koji odlazi u Vašington i ide po Stejt departmentu, iako je ambasador u UN, a ne u SAD. To govori koliko su spremni da privatizuju i obesmisle predstavljanje BiH koju oni vole", napomenuo je Dodik.

Komentarišući kritike koje je Alkalaj iznio na račun ambasadora BiH u SAD Bojana Vujića, Dodik je rekao da Vujić dobro radi svoj posao, a da je Alkalajeva kritika samo još jedan dokaz za to.

Srna / Glas Srpske