ŠAROVIĆ O IZMJENI ZAKONA "AKO OBEZVLASTE GRADONAČELNIKE, ČUĆE SE GLAS GRAĐANA NA ULICI" :: Semberija INFO ::

 

ŠAROVIĆ O IZMJENI ZAKONA "AKO OBEZVLASTE GRADONAČELNIKE, ČUĆE SE GLAS GRAĐANA NA ULICI"


Još uvijek je neizvjesno da li će vlast posegnuti za zakonom kojim želi da obezvlasti gradonačelnike.
 
Poručio je ovo predsjednik SDS Mirko Šarović u intervjuu za medije iz Srbije, dodajući da ako se te najave obistine ne bi bilo iznenađenje da se kao posljedica čuje i glas samih građana čija bi izborna volja bila direktno ugrožena.

– Za same gradonačelnike i načelnike izabrane na lokalnim izborima najavljene izmjene zakona u praksi značile bi i da neće moći ostvariti svoje predizborne programe, koje su obećali građanima, usljed promjene uslova što u najgorem scenariju može dovesti i do izlaska građana na ulice – naglasio je Šarović.

On ističe da je jasno da vlast najavljenim zakonom kažnjava volju građana i bukvalno im se sveti za njihovu slobodu mišljenja izraženu na izborima.

– U praksi donošenje takvog zakona bi značilo dalje raščlanjivanje lokalne samouprave i nastavak centralizacije Republike Srpske, finansijske i svake druge, što kao posljedicu neminovno ima dalje siromašenje mnogih gradova i opština u Srpskoj jer centralna vlast ne razumije njihove brige, potrebe i prioritete – rekao je Šarović.

Odgovarajući na Dodikove prijetnje upućene građanima odmah poslije izbora, Šarović kaže da je to sad već uobičajeni Dodikov rječnik i za to dosad nikada nije bio kažnjen, na bilo koji način za to.

– Čini mi se da se ambijent i okolnosti mijenjaju i da će za takvu politiku SNSD u kojoj su građane i glasače smatrali samo za jedno obično stado, biti sve manje aplauza, a sve više kritika i sankcija. Sad već se stvara kritična masa, posebno u Banjaluci, gdje su građani pobijedili tu ukorijenjenu ravnodušnost i nije im više svejedno šta se dešava oko njih – zaključio je Šarović, navodi se u saopštenju SDS.

(SrpskaInfo)