SUTRA OBILjEŽAVANjE 102 GODINE OD ULASKA SRPSKE VOJSKE U BANjALUKU :: Semberija INFO ::

 

SUTRA OBILjEŽAVANjE 102 GODINE OD ULASKA SRPSKE VOJSKE U BANjALUKU


U Banjaluci će sutra biti obilježene 102 godine od ulaska srpske vojske u ovaj grad.
 
Programom obilježavanja predviđeno je da u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u 10.30 časova bude služen parastos za poginule vojnike i ubijene civile u Prvom svjetskom ratu.
 
U 10.50 časova biće položeni vijenci i cvijeće na spomenik banu Svetislavu Milosavljeviću.
 
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović istakao je da ulazak srpske vojske u Banjaluku 1918. godine predstavlja veliki istorijski događaj koji je označio slobodu za srpski narod sa ovih prostora nakon viševjekovnog ropstva pod Turcima, te od 1878. godine pod Austrogarskom.
 
On je rekao na konferenciji za novinare da je u Prvom svjetskom ratu poginulo oko 1,3 miliona Srba, gotovo trećina stanovništva tadašnje Srbije.
 
Milunović je podsjetio da je, nakon herojske borbe i proboja Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine, srpska vojska za 45 dana oslobodila Beograd, a u Banjaluku je ušla 21. novembra 1918. godine.
 
"U proboju Solunskog fronta i daljem oslobađanju u sastavu srpske vojske bilo je i oko 25.000 dobrovoljaca sa ovih prostora koji su bili prisilno mobilisani u austrougarsku vojsku, iz koje su bježali i predavali se srpskoj vojsci", naveo je Milunović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.
 
On je dodao da će se obilježavanje ovog događaja odvijati uz poštovanje epidemioloških mjera.
 
Ovaj događaj se obilježava u organizaciji Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova vlada Republike Srpske i Srbije.
 
Vojnici srpske vojske iz sastava Prvog bataljona 13. pješadijskog puka "Hajduk Veljko" pod komandom majora Dragoljuba Bajalovića ušli su na Aranđelovdan 1918. godine u Banjaluku.
 
U Prvom svjetskom ratu poginulo je 1.300.000 Srba, odnosno 28 odsto srpske populacije - 53 odsto muškaraca u dobi od 25 do 45 godina.
 
Solunski front jedna je od najvećih operacija u Velikom ratu, čiji je rezultat bio kapitulacija Bugarske, Austrougarske i Njemačke, oslobođenje Srbije i prelazak srpske vojske u prekodrinske krajeve.

(Srna)