SDS i PDP ulaze u vlast sa SNSD-om? :: Semberija INFO ::

 

SDS i PDP ulaze u vlast sa SNSD-om?


BANjALUKA - Nakon što su u SDS-u odlučili da se odazovu pozivu SNSD-a na razgovore o eventualnom učešću u vlasti na nivou BiH, i u PDP-u ne odbacuju tu mogućnost, a kako stvari sada stoje, uskoro će ovim strankama biti upućen i formalni poziv za sastanak.

"Ako bude poziva, vidjećemo, i ne odbacujemo mogućnost. Dosadašnje moje lično iskustvo mi daje za pravo da budem rezervisan, dosta skeptičan po pitanju iskrenosti ovakvih poziva, ali bez obzira na koalicionu orijentaciju, ili opoziciju ili vlast, PDP će uvijek jednako odgovorno raditi i čuvati interese svih građana Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH", rekao je za "Nezavisne" Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Naime, nakon sjednice Predsjedništva SDS-a, Vukota Govedarica, predsjednik ove stranke, rekao je da će se ova stranka odazvati zvaničnom pozivu SNSD-a ukoliko do njega dođe, jer su interesi Republike Srpske na prvom mjestu te da se u ovom trenutku ne može govoriti o tome da li će ili neće biti sa SNSD-om.

"Da li ćemo mi biti sa SNSD-om ili ne, o tome se ne može govoriti u ovom momentu, ali je sigurno da se od svake parlamentarne političke stranke iz Republike Srpske, a najviše od SDS-a, nezavisno da li bili u nekom partnerskom odnosu ili ne, očekuje da brani interese Srpske, i to ćemo raditi kao što smo radili i do sada", rekao je Govedarica.

Prema nezvaničnim informacijama, okupljanje srpskih stranaka na nivou BiH u dobroj mjeri moglo bi da zavisi i od odnosa u Federaciji BiH, prije svega saradnje dvije najveće bošnjačke stranke - SDA i SDP-a. Istovremeno i saradnja SDA i SDP-a i eventualna koalicija ove dvije stranke gotovo je sigurna ukoliko se uspiju dogovoriti SNSD i SDS, tako da bi na nivou BiH vlast mogla biti sastavljena od tri jaka nacionalna bloka s obzirom na to da su se i sve veće hrvatske stranke priklonile HDZ-u.

U SNSD-u, nakon što su u SDS-u odlučili da se odazovu razgovorima, kažu da im je drago što je prevladao taj stav i da su konačno uvidjeli da "kada mi nismo jedinstveni, jedino strada Republika Srpska".

"Mi svi kroz jedinstvo moramo da obezbijedimo da profitira Republika Srpska. Mnogo puta smo ih javno pozivali na zvaničan sastanak, a nedavno smo i aktima Izvršnog komiteta SNSD-a rekli da želimo da dođe do tog sastanka i formiranja jednog bloka. Ukoliko je potreban i formalan poziv, mi ćemo ga uputiti i ono što je suštinski bitno jeste da usaglasimo jasnu politiku koja će na najbolji i najadekvatniji način da zaštiti interese Republike Srpske", rekao je za "Nezavisne" Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Već ove sedmice može se očekivati sjednica Predsjedništva BiH na kojoj bi trebalo da bude riječi o imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, a ukoliko do toga dođe, odmah nakon toga može se očekivati i sastanak SNSD-a sa srpskim strankama u Republici Srpskoj koje su osvojile mandate u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Izvor: Nezavisne novine/Uroš Vukić