Sve više kovid pacijenata u bolnicama i na respiratorima :: Semberija INFO ::

 

Sve više kovid pacijenata u bolnicama i na respiratorima


Prema posljednjim podacima, u bolnicama u Srpskoj se liječi 876 kovid pacijenata, od kojih je 55 na respiratoru, a njih još 86 koristi druge vidove podrške pri disanju. 
 
Među brojkama koje upozoravaju da se korona epidemija u Srpskoj rapidno širi, upravo oni o porastu broja hospitalizovanih i teško oboljelih pacijenata su najalarmantniji. 
 
Prema podacima Institutta za javno zdravstvo RS, trenutno je u Srpskoj hospitlaizovano ukupno 876 kovid pacijenata, od njih se 361 liječi u Univerzitetskom kliničkom centru RS. 
 
U bolnici u Doboju je na liječenju 97, u Gradiški 86, a u Istočnom Sarajevu 79 kovid pacijenata. U bolnici u Bijeljini hospitalizovano je 69 pacijenata zaraženih korona virusom, a u Foči njih 53, dok se u Priejdoru liječi 46, u Zvorniku 40, u Trebinju 31, a u opštoj bolnici u Nevesinju 14 oboljelih od kovida.
 
U UKC RS i opštim bolnicama širom Srpske na respiratorima je prema posljednjim podacima ukupno 55 pacijenata, od čeganjih 34 u UKC RS. U najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj još 84 pacijneta su priključena na kiseoničku masku, a njih dvoje je na takozvanoj “Haj flou” kiseoničkoj terapiji. 
 
Za život se bori i po sedam pacijenata u Istočnom Sarajevu i Gradiški, koji su priključeni na respiratore, te njih troje u bolnici u Doboju i dvoje u Foči. Po jednog pacijenta na respiratoru imaju opšte bolnice u Prijedoru i Trebinju.
 
Epidemiolozi upozoravaju da će broj teško oboljelih biti sve veći, ukoliko virus nastavi da se širi istim tempom, te da je jedini način da se širenje epidemije uspori, a životi sačuvaju, poštovanje epidemioloških mjera: nošenje maske, držanje distance i redovno i temeljito pranje ruku.