RAZOTKRILI UTAJU POREZA U VISINI OD 269.167 KM :: Semberija INFO ::

 

RAZOTKRILI UTAJU POREZA U VISINI OD 269.167 KM


BANjALUKA - Poreska uprava Republike Srpske podnijela je prošlog mjeseca Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaje protiv tri lica zbog osnova sumnje da su utajom poreza i doprinosa oštetila budžet RS za 269.167 KM, saznaje “Glas Srpske”.

Prema tvrdnjama našeg izvora, inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove PURS-a podnijeli su izvještaj protiv odgovornog lica u preduzeću “Sinua iberika” iz Banjaluke Radenka Čeke, kojeg sumnjiče da je utajom poreza i doprinosa pričinio štetu po budžet RS u iznosu od 164.489 maraka.

- Kada je riječ o fizičkim licima, izvještaji su podneseni protiv Darija Osmančevića i Alena Brkića.

Inspektori PURS-a su utvrdili da je Osmančević imao priliv sredstava na svoj tekući račun na koja po dizanju iz banke nije obračunao i uplatio pripadajuće obaveze, niti podnio poresku prijavu u skladu sa poreskim zakonodavstvom RS, čime je uskratio sredstva koja predstavljaju javni prihod u iznosu od 39.498 KM. Na identičan način Brkić je uskratio sredstva koja predstavljaju javni prihod u iznosu od 65.180 KM. Utvrđeno je da je u ova tri predmeta budžet RS oštećen za ukupno 269.167 KM - objašnjava naš izvor blizak banjalučkom tužilaštvu.

On podsjeća da je Poreska uprava RS tokom ove godine nadležnim tužilaštvima, a najviše OJT Banjaluka, podnijela izvještaje protiv pravnih lica koja terete da su budžet RS oštetila za više od četiri miliona maraka.
Direktor PURS-a Goran Maričić, koji je potvrdio saznanja našeg lista o broju podnesenih izvještaja i navode o visini štete načinjene budžetu Srpske, kaže da podaci o podnesenim izvještajima pokazuju da je i u ovoj godini nastavljen intenzivan rad istražilaca s ciljem razotkrivanja krivičnih djela.

- Inspektori Poreske uprave RS će i u narednom periodu, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, nastaviti intenzivan rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Srpske - kaže Maričić za “Glas Srpske”.

(Glas Srpske)