Savić: Vlada Republike Srpske – nekom majka nekom maćeha :: Semberija INFO ::

 

Savić: Vlada Republike Srpske – nekom majka nekom maćeha


Opštine u Republici Srpskoj su različitim mjerama i postupcima Vlade dovedene na nivo egzistiranja na terenu, bez motiva i sredstava ili fondova za lokalni razvoj. Ova situacija se iz dana u dan pogoršava, posebno imajući u vidu pandemiju KOVID-a i dalji pad svih privrednih aktivnosti u Republici Srpskoj i BiH – istakao je Rado Savić, zamjenik predsjednika SDS.
 
Savić je naglasio da je još veći problem je situacija u kojoj vladajuća koalicija stranaka na čelu sa SNSD-om stvara dodatni razdor među opštinama i to tako da u većoj mjeri, značajno više pomaže „svoje“ opštine u odnosu na druge opštine gdje nisu na vlasti.
 
„Primjer je raspodjela kredita koji je Srpska dobila od međunarodnog monetarnog fonda za nadoknadu smanjenih sredstava od preraspodjele prikupljenog PDV-a što čini osnovni izvor sredstava za punjenje budžeta opština. Tako je pad PDV prihoda u Tesliću, kome je pad budžetskih prihoda bio značajno veći od 500.000,00 KM dobio iz sredstava MMF preraspodjelom koju je izvršila Vlada, iznos od  300.000,00 KM. Suprotni primjer imamo za opštinu Prnjavor koja je dobila značajno više nego što ovoj opštini pripada - zato jer je to opština na čijem čelu se nalazi načelnik iz SNSD-a“ – pojasnio je Savić.
 
On je kazao da vlast dijeli građane na privilegovane jer su glasali za SNSD a kažnjava građane koji su svoje povjerenje dali drugim političkim subjektima.
 
„Opštine, a naročite male i nerazvijene nikada neće moći izaći iz siromaštva jer za njihov razvoj nema programa ekonomskog razvoja ali ni sredstava koja bi morala biti raspoloživa i izdvojena iz budžeta prije bilo kakve raspodjele. To ova vlast, sa SNSD na čelu, umjesto da vodi računa o razvoju najnerazvijenih i malih opština kako bi sačuvali stanovništvo na svojoj rodnoj grudi sve čini da stanovnici, građani, farmeri napuste svoja imanja, domove i sreću potraže u većim centrima u RS“ – istakao je Savić.
 
U kojoj mjeri se Vlada RS maćehinski ponaša prema „opozicionim“ opštinama, kaže Savić, pokazuje se i u raspodjeli donatorskih sredstava svake vrste.
 
„Primjera ima mnogo - od sredstava koje su donirana od različitih izvora do raspodjele materijala i sredstava za borbu protiv Korona virusa. Na žalost svjedoci smo da je i Milorad Dodik javno izjavio 2016. u predizbornoj kampanji da SNSD-ove opštine imaju prednost u svakom obliku podrške Vlade!!!– naglasio je Savić.
 
„Primjer kršenja zakona koji vrši Vlada RS je i iniciranje opoziva načelnika, kao u Rudom i Tesliću, i kada su građani dali povjerenje svojim načelnicima – Vlada nije ispoštovala Zakon kojim je definisano da se raspušta Skupština u opštinama u kojima opoziv načelnika nije uspio“ – kazao je Savić i dodao:
„Ovi lokalni izbori su momenat kada treba kazniti ponašanje SNSD-a i koalicionih partnera i pokazati da se slobodna volju građana, pravo na slobodan izbor mora poštovati, jer u suprotnom Republika Srpska ostaje  PARTOKRATSKA (SNSD) DRŽAVA“.
                                                                                    
SDS - Sektor za 
politiku i medije