BORS: PRIORITET - MJESEČNI DODATAK ZA NEZAPOSLENE DEMOBILISANE BORCE :: Semberija INFO ::

 

BORS: PRIORITET - MJESEČNI DODATAK ZA NEZAPOSLENE DEMOBILISANE BORCE


BANjALUKA - U Republici Srpskoj prioritetno treba rješavati pitanje nezaposlenih demobilisanih boraca koji imaju manje od 60 godina, definisanjem njihovog primanja mjesečnog boračkog dodatka ili neke druge vrste mjesečnog primanja, zaključilo je danas Predsjedništvo Boračke organizacije Srpske.

- Nezaposleni demoblisani borac je lice koje se nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i na evidenciji Poreske uprave Srpske kao lice bez primanja - napomenuo je predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Goran Rogić nakon sjednice Predsjedništva.

On je rekao da će BORS sa resornim ministarstvom tražiti podatke o nezaposlenim demobilisanim borcima sa evidencije Zavoda za zapošljavanje zaključno sa 31. decembrom 2019. godine.

Rogić je naveo da je nakon tog datuma nastupila zakonska promjena vezana za zdravstveno osiguranje, te da je veliki broj lica iz te populacije napustio evidenciju Zavoda.

On je najavio da će biti formirana i radna grupa koja će to utvrđivati kako bi se mogao izračunati neophodan iznos za borački dodatak, sa čijim prijedlogom će se ići prema Vladi Srpske.

Rogić je rekao da je Predsjedništvo BORS-a sagledalo mjere koje su predložene na nedavnom sastanku predstavnika BORS-a i Vlade Srpske, ističući da tu ima i afirmativnih mjera.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović naveo je da je stupanjem na snagu Zakona o posredovanju u zapošljavanju prestala potreba da se nezaposlena lica javljaju na evidenciju Zavoda za zapošljavanje radi ostvarivanja zdravstvenog osiguranja, tako da je i veći broj lica iz kategorije nezaposlenih demobilisanih boraca otišao sa evidencije Zavoda.

- Otud i loša procjena Boračke organizacije o broju nezaposlenih demobilisanih boraca i zato smo se opredijelili da se formira radna grupa koja će utvrditi tačan broj nezaposlenih demobilisanih boraca - naglasio je Milunović.

On je podsjetio da je nedavnom sastanku sa predstavnicima BORS-a Vlada predložila određene mjere koje se odnose na zapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih demobilisanih boraca.

Milunović je rekao da je prva mjera bila vraćanje poreza i doprinosa za poslodavce u realnom sektoru koji zaposle demobilisanog borca, zatim obezbjeđenje sredstava za samozapošljavanje od 10.000 KM i izrađivanje socijalne karte nezaposlenih demobilisanih boraca po svim lokalnim zajednicama.

Predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida Boračke organizacije Radan Ostojić naveo je da je od oko 31.000 ovih lica nezaposleno nešto više od njih 1.000, navodeći da je znatan broj invalida zaposlen zahvaljujući zakonskim pogodnostima koje imaju poslodavci zapošljavanjem invalida.

On je istakao da je na sastanku sa predstavnicima Vlade Srpske dobijeno obećanje da će se u pripremi za budžet Srpske za narednu godinu razmišljati o stavci za povećanje invalidnina, “koje vjerovatno neće biti za 10 odsto”, koliko su predlagali.

(SRNA)