Srpska i Srbija imaće zajednički praznik –Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave :: Semberija INFO ::

 

Srpska i Srbija imaće zajednički praznik –Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave


BEOGRAD - Srbija i Republika Srpske imaće zajednički praznik –Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zasteve, a proslavljaće ga 15. septembra na datum kada je probijen Solunski front, najavljeno je danas nakon sastanka rukovodstva Srpske i Srbije u Beogradu.

- Danas smo doneli odluku o zajedničkom prazniku. Dogovorili smo se da je predložimo našim drugim organima. To bi bio Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar, dan kada je probijen Solunski front. To bi bilo zajednički obeleženo i u Srbiji i Srpskoj gdje bismo, nesmetajući nikome, pokazali da je uspeh jednih i uspjeh drugih i da niko nikada neće moći da sruši jedinstvo srpskog naroda - rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Naveo je da treba da se sačuva Srpska i Srbija od bilo kakvih rizika i opasnosti.

 - Srbija je uz podršku Republike Srpske je već investirala u mnogo stvari koje se tiču zajedničkog sećanja na žrtve i zajednički obilježavamo sve nesreće – dodao je Vučić.

Vučić je  istakao da je odlučeno da se donese deklaracija o očuvanju jezika i ćiriličnog pisma.

Najavio je da će uskoro biti premijera prvog igranog filma o Jasenovcu – u oktobru, a upućen je poziv Emiru Kusturici za drugu temu.

Donijeta je odluka o izgradnji spomen-kompleksa Donja Gradina - Jesenovac.

Glas Srpske