Kilometarske kolone na graničnim prelazima: Turisti "bježe" iz Hrvatske :: Semberija INFO ::

 

Kilometarske kolone na graničnim prelazima: Turisti "bježe" iz Hrvatske


ZAGREB - Hrvatski auto-klub upozorio je na pojačan saobraćaj i kilometarske kolone na graničnim prelazima prema Sloveniji budući da su mnogi turisti odlučili da prekinu godišnji odmor nakon što su Italija i Austrija uvrstile Hrvatsku na listu visokorizičnih zemalja zbog povećanog broja zaraženih virusom korona.

Iz HAK-a su naveli da je pojačan saobraćaj u priobalnom području, te prema graničnim prelazima Kaštel i Plovanija prema Sloveniji.

Kolona vozila duga je oko četiri kilometra, a dijelom se proteže i na Istarski ipsilon, naveli su iz HAK-a.

Pojačan je i priliv vozila prema Macelju prema Sloveniji gdje je kolona duga oko dva kilometra.

Upozorenje Austrijancima zbog putovanja u Hrvatsku na snazi je do sutra pa mnogi ne žele da rizikuju eventualni odlazak u karantin.

Prema odluci italijanske Vlade, sve osobe koje iz Hrvatske ulaze u Italiju moraju imati negativan test na virus korona koji nije stariji od 72 sata ili se testirati u roku od 48 časova od ulaska u zemlju.

Odluka se odnosi na državljane Hrvatske, ali i na osobe koje su boravile u Hrvatskoj, uključujući i italijanske državljane.

Tranzit kroz Italiju trenutno nije ograničen te za njega nije potreban negativan test. Ista mjera sutra stupa na snagu za Austriju.

U Hrvatskoj je zvanično na odmoru oko 3.000 austrijskih državljana, ali vlasti smatraju da je brojka i višestruko veća.

Srna / Nezavisne novine