NAREDNIH DANA NOVA SKUPŠTINA SRBIJE, A VLADA DO KRAJA AVGUSTA :: Semberija INFO ::

 

NAREDNIH DANA NOVA SKUPŠTINA SRBIJE, A VLADA DO KRAJA AVGUSTA


U Srbiji će u narednih nekoliko dana biti konstituisana nova Skupština Srbije, a nova vlada očekuje se do 25. avgusta, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Odmah po konstituisanju Skupštine, krenuće se dalje sa stranačkim razgovorima, kako bi se formirala vlada do 25. avgusta - rekao je Vučić na pres konfernciji, nakon sjednice Predsjedništva SNS-a, čiji je lider.

On je rekao da će nova vlada biti najbolji izbor za Srbiju da radi u naredne četiri godine i u uslovima teških razgovora oko Kosova, u krizi sa virusom korona i najtežoj ekonomskoj krizi.

Što se tiče koalicija, Vučić je rekao da je na sjednici Predsjedništva SNS-a razgovarano o tome ko će biti koalicioni partneri, te da su postojale ravnopravno četiri opcija – da SNS ide sa SPS i manjinama, zatim SPAS-om Aleksandra Šapića i manjinama, pa SPS-Šapić i manjine i na kraju da SNS formira sam vladu.

Prema njegovim riječima, u Srbiji će, skladu sa Ustavom, u narednih nekoliko dana biti verifikovani mandati novih poslanika Skupštine Srbije i ući će se u postupak izbora predsjednika i sekretara i drugih skupštinskih tijela.

On je dodao da će sjednica parlamenta biti održana u zdanju Skupštine Srbije, i pored prijetnji nekih esktremista, jer je narod izabrao narodne poslanike i njihova obaveza je da budu u Skupštini.

Vučić je rekao da je na sjednici Predsjedništva SNS-a bilo riječi o tome šta SNS može da ponudi, a mnogi su na stanovištu da je potrebno dosta toga promijeniti, ljudi žele nova lica u skupštini i vladi, a SNS je razumjela poruku ljudi.

U nekim gradovima će doći do promene gradonačelnika i predsednika opština. U Skupštini će biti više mladih lica - rekao je Vučić.

Izbori u Srbiji održani su 21. juna, a pobjednik izbora je SNS, sa više od 60 odsto osvojenih glasova, tako da mu pripada 188 mandata u parlamentu.

U parlament su ušli i SPC-Jedinstvena Srbija sa 32 poslanika, SPAS-Aleksandar Šapić 11 mandata.

Od manjinskih lista, svoje predstavnike u parlamentu će Savez vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora sa devet mandata.

Lista Muamera Zukorlića dobila je četiri poslanička mjesta, po tri poslanika će imati liste Albanaca sa juga Srbije i SDA Sandžaka - Sulejmana Ugljanina.

(SRNA)