ZLOČIN NA MILjEVAČKOM PLATOU NEKAŽNjEN 28 GODINA :: Semberija INFO ::

 

ZLOČIN NA MILjEVAČKOM PLATOU NEKAŽNjEN 28 GODINA


Sutra će se navršiti 28 godina od zločina Hrvatske vojske nad 40 Srba, pripadnika teritorijalne odbrane na Miljevačkom platou kod Drniša, koji se dogodio u prisustvu Unprofora, a za šta još niko nije kažnjen.

Informaciono-dokumentacioni centar "Veritas" su podsjetili da je 21. juna 1992. godine Hrvatska vojska napala položaje srpske teritorijalne odbrane na Miljevačkom platou i preuzela kontrolu nad sedam sela.

Uoči napada je hrvatska strana zatražila od srpske da se suzdrži od eventualnih provokacija zbog Međunarodnog festivala djeteta, koji je taj dan trebalo da počne u Šibeniku, da bi isto to jutro bezobzirno napala srpske položaje.

U napadu je ubijeno 40 srpskih teritorijalaca, od kojih su većinu hrvatski vojnici masakrirali nakon predaje. Preživjele srpske zarobljenike su, pod prijetnjom smrću, natjerali da ih bace u krašku jamu namijenjenu za glomazno smeće.

Počinioci su zločin na Miljevačkom platou zabilježili na video-traci, koja se neposredno poslije događaja, kao svojevrsni horor film, iznajmljivala po video klubovima širom Evrope.

Hrvatska radio-stanica Split u maniru krajnjeg cinizma višekratno je emitovala imena poginulih srpskih boraca uz zvuke srpske nacionalne himne sa raznim pogrdama.

Od 17. jula do 1. septembra iste godine, hrvatska strana je srpskoj preko Unprofora predala 21 tijelo.
Predate su i kosti izvađene uz pomoć speleologa iz jame, spakovane u 20 vreća i izmiješane sa kostima životinjskog porijekla, što je u velikoj mjeri otežavalo identifikaciju.

Od dijelova kostiju i dijelova tijela sastavljeno je 40 leševa, od čega je 28 identifikovano i sahranjeno u porodične grobnice, a 12 neidentifikovanih pokopano je u zajedničku grobnicu na novom groblju u Kninu, gdje se i danas nalaze.

Poslije pada Republike Srpske Krajine ni međunarodna zajednica ni Hrvatska nisu pokazale interes da ti posmrtni ostaci budu ekshumirani i identifikovabu savremenom DNK metodom.

Preživjeli zarobljenici, njih 17 su, nakon tortura u zatvorima "Kuline" u Šibeniku, "Lora" u Splitu i "Kerestinac" u Zagrebu, razmijenjeni u Nemetinu 14. avgusta 1992. godine.

Nakon dugogodišnjeg vođenja krivičnog postupka, Županijski sud u Splitu je u septembru 2014. osudio pripadnike Hrvatske vojske Antu Babca na tri godine i osam mjeseci i Mišu Jakovljevića na tri godine zatvora zbog ubistva ratnog zarobljenika Miroslava Subotića, pripadnika Teritorijalne odbrane RSK iz kninskog sela Ervenik.

Za zločin na Miljevačkom platou, bez obzira na postojanje obilja validnih dokaza, koji su dostavljeni svim relevantnim domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i ratnim zločinima, niko nije procesuiran pred Haškim tribunalom, saopštili su iz "Veritasa".
 
(Srna)