ZAGREBAČKA DEKLARACIJA: Važan dokument za odnose EU i zapadnog Balkana :: Semberija INFO ::

 

ZAGREBAČKA DEKLARACIJA: Važan dokument za odnose EU i zapadnog Balkana


Evropska unija je u srijedu, šestog maja, na virtuelnom sastanku na vrhu usvojila Zagrebačku deklaraciju u kojoj je još jednom potvrdila evropsku perspektivu šest zemalja jugoistočne Europe.

"Podsjećajući na sastanke na vrhu 2000. u Zagrebu, 2003. u Solunu i 2018. u Sofiji, EU ponovo  potvrđuje svoju nespornu posvećenost evropskoj perspektivi zapadnog Balkana. Partneri sa zapadnog Balkana ponovo su istakli svoju posvećenost evropskoj perspektivi kao čvrstom strateškom izboru. Kredibilitet te posvećenosti  zavisi i od jasne javne komunikacije i primjene neophodnih reformi, kaže se u deklaraciji usvojenoj šestog maja nakon sastanka na vrhu zemalja članica Evropske unije i šest zemalja zapadnog Balkana. Usvojena deklaracija važan je dokument za buduće odnose EU i šest zemalja jugoistoka Europe.

Zbog pandemije virusa korona fizički sastanak nije bio moguć i zato je održan putem video-veze. U deklaraciji se naglašava uzajamna solidarnost u borbi protiv pandemije virusa korona, za što je EU pripremila paket od 3,3 milijarde evra podrške zapadnom Balkanu, zatim još jedna potvrda evropske perspektive, ali bez spominjanja proširenja. U tekstu se naglašeno traži od zemalja regije poštovanje  evropskih vrijednosti i vladavinu prava. EU priprema veliki ekonomski i investicijski paket za pomoć zapadnom Balkanu koji će biti objavljen kasnije, jer je vezan uz pregovore o budućem sedmogodišnjem proračunu Evropske unije.

U deklaraciji se jasno aludira da EU zaslužuje veću zahvalnost za podršku  u borbi protiv virusa korona od nekih drugih aktera čija je pomoć u nekim zemljama regije dobila znatno veću pažnju.

"Činjenica da ta podrška i saradnja prevazilazi sve što su drugi partneri pružili regiji zaslužuje javno priznanje", kaže se u deklaraciji i dodaje da EU "ujedno uvažava vrijednu podršku koju je za vrijeme pandemije zapadni Balkan pružio svojim neposrednim susjedima i EU".

"EU i partneri sa zapadnog Balkana imaju zajednički cilj, mirnu, snažnu, stabilnu i ujedinjenu Evropu na osnovu  naših istorijskih, kulturnih i geografskih veza, te naših uzajamnih političkih, bezbjednosnih i ekonomskih  interesa. EU je odlučna  u svojoj namjeri da dodatno pojača svoj angažman na svim nivoima kako bi podržala političku, ekonomsku i društvenu transformaciju regiona, te pozdravlja zalaganje partnera sa zapadnog Balkana za očuvanje evropskih vrijednosti i načela, kao i odlučnu primjenu neophodnih reformi", kaže se u deklaraciji.

Dodaje se da će povećanje pomoći EU zavisiti od  stvarnog napretka u vladavini prava. Takođe se kaže da EU u potpunosti podržava zalaganje partnera sa zapadnog Balkana za uključivu regionalnu suradnju i jačanje dobrosusjedskih odnosa, kao i jačanje saradnje sa  državama članicama EU.

"Pored toga  i dalje je važno sprovođenje bilateralnih sporazuma u dobroj vjeri i s konkretnim rezultatima, uključujući Prespanski sporazum s Grčkom i Ugovor o dobrosusjedskim odnosima s Bugarskom. Potrebno je da se preduzmu  dodatni i odlučni napori za  pomirenje  i regionalnu stabilnosti, kao i pronalaženje i sprovođenje konačnih, uključivih i obavezujućih rješenja za bilateralne sporove partnera i pitanja koja su ukorijenjena u ostavštini prošlosti, u skladu s međunarodnim pravom i utvrđenim načelima, između ostalih, Ugovorom o pitanjima sukcesije", kaže se u deklaraciji.

EU poziva zapadnobalkanske partnere "da ostvare napredak u smjeru potpunog usuglašavanja sa stavovima spoljne politike Evropske unije, posebno u pogledu pitanja u kojima se radi o važnim zajedničkim interesima, te da djeluju u skladu s tim".

Semberija info (M. Rešidović)