PRIJE 40 GODINA UMRO JOSIP BROZ TITO


Na današnji dan prije četiri decenije umro je doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josip Broz Tito.

Poštovaoci lika i djela Josipa Broza Tita tradicionalno na 4. maj od ranog jutra posjećuju njegov grob u Kući cveća na Dedinju, a uglavnom dolaze iz zemalja nastalih raspadom Jugoslavije.

Tito je imao čin maršala Jugoslavije i položaj vrhovnog komandanta Jugoslovenske narodne armije. Jedan je od osnivača Pokreta nesvrstanih, čiji je jedno vrijeme bio i generalni sekretar.

Josip Broz Tito je preminuo 4. maja 1980. godine, u Kliničkom centru u Ljubljani, tri dana pred svoj 88. rođendan. Od sredine februara bio je u vještačkoj komi.

Dan poslije, kovčeg sa Titovim posmrtnim ostacima stigao je Plavim vozom iz Ljubljane, preko Zagreba, u Beograd. Tri dana kasnije, na sahranu je došlo 700.000 ljudi. Prisutno je bilo 209 državnih delegacija iz 128 zemalja svijeta. Bio je to najposjećeniji pogreb nekog državnika u 20. vijeku.

Posljednju poštu osnivaču Pokreta nesvrstanih odali su 31 predsjednik države, 22 premijera, četiri kralja, šest prinčeva i 11 predsjednika nacionalnih parlamenata. Iz Hladnim ratom podijeljenog svijeta, u Beograd su doputovali državnici iz oba tabora.

Tito je sahranjen u Kući cvijeća na Dedinju, gdje od 2013. godine pored njega počiva i supruga Jovanka. Njegov grob je uz obližnji Muzej Jugoslavije.

Josip Broz Tito rođen je u Kumrovcu u tadašnjoj Austrougarskoj 7. maja 1892. godine. Titov rođendan slavljen je 25. maja kao "Dan mladosti", kada je širom bivše Jugoslavije nošena štafeta u njegovu čast.

Po izbijanju Drugog svjetskog rata, Tito je postao vođa Partizanskog pokreta otpora, a nakon njegovog završetka lider Jugoslavije u kojoj je uspostavljen novi društveno-politički poredak.

Semberija info - Z. Kusmuk