Vučić: Srbija neće zaboraviti nijedan logor, ni grobnicu, ni zločin


SREMSKA MITROVICA - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbija neće zaboraviti nijedan logor, niti jednu grobnicu i nijedan zločin, kao ni imena onih koji su sprovodili istrebljenje srpskog naroda, naglasivši da nema na to pravo.

Vučić je rekao danas u Sremskoj Mitrovici da je tokom ofanzive ustaških snaga u koordinaciji sa Nijemcima 1942. godine izvršena akcija hapšenja stanovnika po Fruškoj Gori i Sremu.


“Oni su potom maltretirani i odvedeni na srpsko pravoslavno groblje gde su streljani, od noći 30. na 31. avgust, do 11. septembra. Ta zverska ubistva zabeležena su filmskom kamerom. U toj, prvoj noći, među 130 ubijenih bio je i slavni slikar Sava Šumanović”, naveo je Vučić.

Predsjednik Srbije prethodno je položio vijenac u Spomen parku Sremska Mitrovica povodom Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u ovom koncentracionom logoru i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Na spomeniku na tri kamene ploče u Sremskoj Mitrovici urezan je tekst: “Ovde su Nemci i ustaše od 1941. do 1944. godine ubili 7.950 ljudi i žena. Ovde su izmučene ljude i žene po kiši i snegu, gole i bose, bajonetima terali da sami sebima iskopaju rake. Ovde su nad rakama ranjene krečom polivali i žive zakopavali. Ovde su mučenici u smrti čekali spas, ovde su nad rakama pred bajonetima i mitraljezima pevajući ginuli ljudi. Bili su patrioti, rodoljubi, borci, bili su ljudi. Bili su i jesu sloboda, bratstvo naroda i naše dostojanstvo”.

U Donjoj Gradini u Republici Srpskoj i u Sremskoj Mitrovici u Srbiji danas se obilježava 75 godina od proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac i Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u ovom koncentracionom logoru i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Srna / Glas Srpske