U Srbiji šest mjesta odolijeva virusu korona: U čemu je tajna? :: Semberija INFO ::

 

U Srbiji šest mjesta odolijeva virusu korona: U čemu je tajna?


BEOGRAD - U Srbiji šet mjesta još odolijeva korona virusu i u njima nije zabilježena nijedna zaražena osoba, piše portal "Telegraf" i navodi da tajna, prema riječima nadležnih u tim opštinama, vjerovatno leži u strogom pridržavanju mjera i disciplini građana.

U Bujanovcu i Preševu nema registrovanih slučajeva obolijevanja od korona virusa, rečeno je na konferenciji za novinare o najnovijim podacima o korona virusu, podsjeća portal i dodaje da zaraženih nema ni u Kniću, Bečeju, Tutinu i Kosjeriću.

"Telegraf" piše da u svim tim opštinama navode da se strogo poštuju mjere koje je dalo Ministarstvo zdravlja, ali i da u tim mjestima izgleda žive izuzetno disciplinovani građani, koji ili uopšte ne krše mjere samoizolacije, ni zabranu kretanja, ili je ona na minimumu.

Opština Knić saopštila je da ni poslije više od mjesec dana od uvođenja vanrednog stanja i proglašenja pandemije u toj opštini nema zaraženih korona virusom.

Kako se navodi, u ambulanti za respiratorne infekcije i febrilna stanja u Gruži pregledano je više od 100 pacijenata, pet je uzorkovano i nalazi kod svih pet pacijenata bili su negativni na virus KOVID-19.

U Domu zdrvlja u Kniću angažovano je 50 medicinskih radnika, od čega 20 ljekara, 27 medicinskih sestara i tri laboratorijska tehničara. Opština organizuje prevoz za zdravstvene radnike koji žive u okolnim mjestima, tako ih dodatno štiteći.

Opština Knić odmah po uvođenju vanrednog stanja formirala je i volontersku službu koja ima više od 50 članova koji stižu do najugroženijih. Jednom nedjeljno dezinfikuju ulice i javne površine u najprometnijim mjestima u opštini, a dezinfikuju i stambene zgrade i sve javne ustanove.

Kosjerić je i dalje jedina opština u Zlatiborskom okrugu koja nema nijedan slučaj obolijevanja.

Predsjednik opštine Kosjerić Žarko Đokić rekao je ranije da su mještani veoma disciplinovani i vjeruje da je to razlog što u ovoj sredini još uvijek nema oboljelih od korona virusa. Ispred prodavnica i apoteka nema gužvi i svi poštuju propisano odstojanje, prenosi "Telegraf".

U saradnji sa Zavodom za javno zdravlje opština Kosjerić je nabavila hipohlorid i kojim su dezinfikovani trotoari, ulice, parkovi, parkinzi oko mega marketa i Doma zdravlja. Poljoprivrednici poštuju policijski čas i obevaze na njivama obavljaju kada je kretanje dozvoljeno.

U izolaciji je 46 ljudi, a testirano je pet ljudi i svi su negativni.

U Tutinu su uzeti brisevi zdravstvenih radnika koji rade u Kovid bolnici i Hitnoj službi. U Epidemiološkoj službi su testirana četiri ljekara, koji su prethodno bili u samoizolaciji, i svi rezultati su negativni. Za dva uzorka čekaju se rezultati.

Ljekari u Tutinu od početka ove nedjelje mogu da uzimaju briseve osobama za koje se bude sumnjalo da su pozitivne na korona virus. Kako navode u Tutinu, sve rade po preporukama Ministarstva zdravlja.

Tutin je u blizini žarišta, Novog Pazara, kom nije uspjelo da bude kovid negativan, napominje portal.

Iako je na sajtu Ministarstva zdravlja navedeno da u opštini Bečej postoje dvije osobe oboljele od korona virusa, najvjerovatnije se radi o administrativnoj grešci. Tačnije, prilikom testiranja zavedeni su podaci iz ličnih dokumenata, a u ovom slučaju te dvije osobe, najvjerovatnije, u ličnim kartama nisu promijenile mjesto prebivališta, napominje "Telegraf".

Svim sugrađanima starijim od 65 godina, koji su se protekle nedjelje obratili kontakt centru Opštine Bečej započeta je dostava sredstava za dezinfekciju u količini od dva litra po domaćinstvu.

Volonteri mobilnog tima Opštine Bečej prošle nedjelje posjetili su sugrađane u Bečeju, Bačkom Petrovom Selu i Bačkom Gradištu.

U bolnicama u Vojvodini nema pacijenata iz ove opštine.

Osim u Bujanovcu kada je u pitanju Pčinjski okrug, što je potvrđeno na konferenciji za novinare, oboljelih od korona virusa nema ni u Trgovištu.

Tanjug / Telegraf / Nezavisne novine