U Hrvatsku stiglo 60 tona medicinske opreme iz Kine :: Semberija INFO ::

 

U Hrvatsku stiglo 60 tona medicinske opreme iz Kine


Фото - Анадолија
ZAGREB - U Zagreb je danas direktnim letom iz Šangaja stigao avion s oko 60 tona zaštitne opreme koja je potrebna hrvatskom zdravstvenom sistemu i drugim službama koje učestvuju u naporima na suzbijanju epidemije virusa korona.

"Teretnim avionom kineske kompanije SF Erlajns (SF Airlines) dopremljene su veće količine zaštitnih maski, odijela, naočala, rukavica, kao i beskontaktni toplomjeri koji će se koristiti za trijažu i dijagnostiku pacijenata. Ovo je do sada najveća pošiljka zaštitne opreme iz Kine nakon izbijanja epidemije virusa korona, a sličnih pošiljki će, na svojevrsnom vazdušnom mostu između Kine i Hrvatske, u idućim sedmicama biti još nekoliko", saopšteno je iz Hrvatske vlade.

Tim pošiljkama osigurava se kontinuirana sanbdijevenost hrvatskog zdravstvenog sistema i svih drugih službi tokom epidemije, a današnja pošiljka još je jedan primjer kvalitetne i konkretne saradnje Hrvatske i Kine, navodi se.

Hrvatska vlada se u nabavci opreme usmjerila na saradnju s dvjema uglednim farmaceutskim kompanijama u državnom vlasništvu Kine, to su Mekseko (Meheco) i Sinofarm (Sinopharm).

Ovim letom dopremljena je i vrijedna donacija zaštitne opreme koju Hrvatskoj daje kineska vlada, a koju je upravo u telefonskom razgovoru s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem prije dvije sedmice najavio kineski premijer Li Kekiang, kao i donacija hrvatske zajednice u Kini Hrvatskom crvenom krstu, navodi se.

Današnju pošiljku dočekali su ministar zdravstva Vili Beroš i predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, zajedno s ambasadorkom Kine u Hrvatskoj, Erven Su, a radnici Stožera civilne zaštite su je preuzeli i dalje će je distribuisati po cijeloj Hrvatskoj.

Anadolija / Nezavisne novine